Načini da se opustite i odmorite od naporne svakodnevnice

Radiosarajevo.ba
Načini da se opustite i odmorite od naporne svakodnevnice
Mnogi zbog obaveza zaborave koliko je svakodnevno opuštanje važno za tjelesno i psihičko zdravlje.

Oslobađanje od stresa raznoraznim načinima opuštanja jednako je važno za naše tjelesno zdravlje kao i redovna tjelovježba, a predstavlja i svojevrsnu hranu za naš um jer ga umiruje i puni mu baterije za nove stresne situacije koje nas očekuju sa sutrašnjim danom.

Treneri, terapeuti, nutricionisti i medicinsko osoblje sastavni su dio pomoći koju se preporučuje potražiti kada poželite poboljšati svoje zdravlje, smanjiti razinu stresa i potražiti način da imate više energije i osjećate se odmorno.

No svaki će vam stručnjak reći kako promjena mora doći prvenstveno od vas samih. Dobra i redovna briga o sebi trebala bi biti vaš prioritet, a ne tek jednogodišnje čašćenje. Vjerovali ili ne, zdravstvena struka slaže se kako učinkovita briga o sebi podrazumijeva i povremeno ljenčarenje.

Nema ništa loše u tome da s vremena na vrijeme razmazite sebe omiljenim komadom torte ili izležavanjem na terasi i čitanjem knjige. Sreću uistinu čine male stvari, a svakodnevne obaveze ne bi trebale biti razlog da ih se odreknemo. Pronađite vrijeme za sebe, posvetite se sebi i radite stvari koje vas oslobađaju stresa i čine vas sretnima, makar i na 15-ak minuta.

Živimo u vrijeme kada smo podložni velikoj količini stresa i uvijek slušamo o tome kako je on loš za naše zdravlje. Stres može uzrokovati razne zdravstvene probleme, od glavobolja preko anksioznosti do poremećaja u prehrani, a nerijetko može pogoršati postojeće zdravstveno stanje. Stres potiče proizvodnju hormonskog kortizola, što je dobro u malim dozama, no u velikim dozama može smanjiti imunitet, povećati rizik od mentalnih bolesti i negativno utjecati na razinu gustoće kostiju.

Relaksacija, odnosno kvalitetan odmor, dobra je za zdravlje. Ne samo da relaksacijom otklanjamo ili reduciramo zdravstvene uzročnike stresa, već stvaramo pozitivne promjene. Poznato je da opuštanje dovodi do brojnih pozitivnih promjena za tijelo, uključujući snižavanje krvnog pritiska, reduciranje pritiska i boli u mišićima te veću mogućnost koncentracije i bolje raspoloženje. Nedavne studije koje su se bavile posljedicama relaksacije došle su do impresivnih saznanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije