Muškarci koji transfuzijom prime krv od trudnice, imaju veći rizik od smrti

Radiosarajevo.ba
Muškarci koji transfuzijom prime krv od trudnice, imaju veći rizik od smrti
Muškarci koji transfuzijom prime krv od žene koja je bila trudna mogli bi biti pod većim rizikom od smrti, pokazalo je to najnovije istraživanje, a prenosi The Telegraph.

Naime, naučnici vjeruju da antitijela, koja žena u drugom stanju razvija kako bi zaštitila bebu, kod muškaraca mogu izazvati potencijalno fatalne reakcije.

Stručnjaci napominju kako se njihova teza mora još detaljno istražiti, ali pokaže li se tačnom, itekako će promijeniti cijeli sistem darivanja krvi. Samo u Velikoj Britaniji svake godine obavi se dva miliona transfuzija, a pacijenti ni ne znaju kojega je spola njihov darivatelj.

Novo istraživanje potvrdilo je kako muški pacijenti, koji dobiju krv od žene koja je bila trudna, najčešće obolijevaju od akutne plućne insuficijencije uzrokovane transfuzijom (TRALI), koja nastupa jedan do šest sati nakon transfuzije, a može biti kobna.

Doktor Rutger Middelburg iz istraživačkog centra u Leidenu u Holandiji, kaže:

"Neke studije pokazale su da čak postoje razlike u fiziologiji crvenih krvnih stanica među spolovima. Alternativno objašnjenje možemo tražiti i u razlici u stanju tj. nivou željeza kod žena i muškaraca. Napominjem, ovo je i dalje samo opservacijska studija. Svi podaci koje smo prikupili isključivo su iz Holandije, a situacija, naravno, može biti potpuno drugačija u populacijama s različitim genetskim porijeklom. Još nema stvarnog razloga za zabrinutost. Na kraju krajeva, i ja sam muškarac, a primio bih krv od žene koja je bila trudna", zaključio je dr. Middelburg.

Naučnici su u razdoblju od 2005. do 2015. godine u šest holandskih bolnica proučavali stopu smrtnosti kod 31.118 pacijenata koji su transfuzijom primili 59.320 doza krvi - skoro 4000 njih, odnosno 13 posto, umrlo je nakon što su primili krv - preminuo je 101 muškarac koji je primio krv od žene koja je bila trudna, a broj umrlih poslije transfuzije od muškog donora iznosio je 80. Žene koje nikada nisu bile trudne, a darivale su krv, bile su povezane sa samo 78 smrtnih slučajeva na 1000 muškaraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije