Mobitel zrači kao rendgen

Radiosarajevo.ba
Mobitel zrači kao rendgen
Foto: Pixabay / Ilustracija
Gotovo da nema osobe koja danas ne posjeduje mobilni telefon.

U trendu su, naravno, "pametni" telefoni sa nevjerovatnim mogućnostima, za koje se korisnici sve više otimaju. Postaju dostupni svakome, jer ih servisi mobilne telefonije nude na mjesečnu otplatu za jednu KM sa neograničenim brojem besplatnih minuta i drugim sličnim pogodnostima.

Eventualno zračenje sa negativnim posljedicama tek se, s vremena na vrijeme, nagovijesti.

Uz obrazloženje da je riječ o gotovo zanemarljivim dozama, tema zračenja biva brzo potisnuta.

A da li je baš ova civilizacijska tekovina neškodljiva čak i kada se u korištenju pretjeruje, objašnjava za Večernje novosti Igor Radovanović stručnjak za telekomunikacije.

“Rizici po zdravlje uslijed upotrebe mobilnih telefona još nisu u potpunosti sagledani. Ovu sveprisutnu opasnost koja negativno utječe na kvalitet života treba hrabro prepoznati, umjesto da se stalno gura pod tepih. Treba se objasniti da je priroda rada mobilnog telefona da zrači, kao što to čine rendgen, skener, magnet, sunce. Suština nije u tome da je mobilni telefon opasnost sam po sebi, već ukoliko je dugo aktiviran. S obzirom na pružene pogodnosti on se danas prosječno u toku dana koristi sat i po, pri čemu glava trpi najveće zračenje. Ono je, naravno, kumulativnog karaktera, što znači da posljedice kao što je rak mogu se javiti mnogo kasnije", objasnio je Radovanović.

To se može dogoditi ukoliko je telefon direktno prislonjen rukom na uho?

“Baš tako. Da bi se izbegao direktan kontakt glave i mobilnog, poželjno je da se koriste slušalice, a telefon drži u ruci udaljen od tela. Međutim, u praksi se dešava da osobe koje govore preko slušalica telefon ne drže u ruci, već u džepu, što je, takođe, pogrešno. Jer, ukoliko se drži u džepu na grudima dugoročno štetno djeluje na srce, a ako stoji u donjim džepovima na reproduktivne organe. Uostalom, da ovo otkriće nije potpuno bezazleno indirektno priznaju i sami proizvođači, savjetujući da se ne priča dugo, da se razgovara preko zvučnika i da se telefon drži dalje od tijela! Kao zaštita korisnicima se nude specijalne futrole, za koje su istraživanja pokazala da odbijaju zračenje do čak 98 posto.

Šta kažu zvanične institucije o opasnostima zračenja mobilnih telefona?

“Još prije sedam godina Međunarodna agencija za istraživanje kancera (IARC) radio-frekvencijsko zračenje mobilnih telefona svrstala je u takozvanu grupu 2B, što znači da je moguće kancerogen za ljude. Svjetska zdravstvena organizacija je također mobilni telefon klasifikovala kao ‘moguće kancerogen’. Navedena klasifikacija istovremeno znači i da su potrebna dalja istraživanja. U tom smislu dokazano je da mobilni telefoni najviše zrače tokom razgovora, pri čemu mozak apsorbuje najmanje polovinu zračenja koje se emituje. S druge strane, ukoliko je samo uključen a ne koristi se, već se nalazi ‘u stanju mirovanja’, orijentaciono na svakih 15 minuta pošalje po jedan kratak signal najbližoj baznoj stanici, koja ga registruje po posmatranoj lokaciji. To zapravo znači da je tada zračenje zanemarljivo.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije