Mladi majstor u kuhinji Bilal Dacić: Posao kuhara kao životni stil

AA
Mladi majstor u kuhinji Bilal Dacić: Posao kuhara kao životni stil
Šesnaestogodišnji Bilal Dacić iz Prijepolja se još kao učenik petog razreda osnovne škole opredjelio da bude majstor u kuhinji. U spremanju jela prvo je počeo da pomaže majci u kuhinji, kada bi dolazili gosti, a sad je već tražen i poznat kuhar.

Dok su drugi dječaci vani igrali fudbal, Bilal se pored majke u kuhinji "družio" s tavama i šerpama. Počeo je s jednostavnim receptima i za njega to, nije bilo komplikovano. 

Mediji ga već upoređuju sa svjetski pozntim kulinarskim majstorom Jamiem Oliverom, koji mu je uzor i čije emisije redovno prati. Svima poznat sa TV kanala 24 Kitchen, Rudolfa Van Vina, takođe svog uzora, imao je priliku upoznati na otvaranju jedne poslastičarnice u Sarajevu. 

Rad, trud i ljubav

Nakon što završi Srednju ugostiteljsko-turističku školu u Sarajevu, gdje trenutno pohađa prvi razred, Bilal ima želju završiti više škole iz oblasti kulinarstva i ostati na Balkanu i otvori lanac restorana. Zaključuje da i u ugostiteljstvu treba puno znanja, iskustva, rada, truda, ali i ljubavi. 

"Moglo bi se i ovdje razviti ugostiteljstvo, pogotovo u Prijepolju, gdje je to baš neophodno. U planu mi je, kada bi se dovoljno školovao i imao iskustva, da otvorim jedan restoran ili više njih. Nakon što ostane, hrane davao bih siromašnima i onima kojima je najpotrebnija“, navodi Bilal tokom prezentacije svojih kulinarskih sposobnosti.

Demonstrirajući svoje kuharske vještine, on je tokom snimanja pripremio tursku hidiv čorbu s šampinjonima i povrćem, kao glavno jelo punjenu rolovanu piletinu, pire od šargarepe i pire od karfiola, a kao poslasticu, sutlijaš.

Bilal kaže da nema omiljeno jelo, ali voli spremati razne slatke i slane specijalitete, od raznovrsnih turskih čorbi, šiškebaba, donera... do baklava i torti.

"Volim brojne slatkiše poput kuglofa, američke pite, onda internacionalnu kuhinju, francusku kuhinju, njihove tartove sa voćem ili povrćem", ispričao je mladi kuhar uporedivši ovu profesiju sa životnim stilom.

Otkad se počeo zanimati za spremanje jela, Bilal je imao podršku svoje porodice, kasnije i drugova iz osnovne škole. Bez obzira na to što mu je otac Nadir dugogodišnji imam i profesor u medresi, Bilal nije krenuo njegovim stopama.  

Bilal naglašava kako je već imao ponuda za posao i sarađivao sa jednim restoranom u Sarajevu. Ako bi, kao budući majstor kulinarskih vještina, išao u inozemstvo, kaže da bi, prije svega, izabarao Tursku i grad Istanbul. 

Upornost mu se isplatila

Amina, Bilalova starija sestra i profesorica u prijepoljskoj ženskoj Bakije Hanuma medresi, kaže da se on još kao dijete igrao kutlačama, šerpama i sudovima, i na taj način davao znak da će biti kuhar.

"Na raspustu između 5. i 6. razreda jednu noć je došao i rekao, hajde da pravimo nešto slatko. Napravili smo neke mafine, to mu se svidjelo i tako je počeo da istražuje i da se bavi kuharstvom. Počeo je majci da pomaže u kuhinji. Na početku je pomalo smetao, ali sve više je od njega počela da dolazi pomoć, dok nije poče samostalno da sprema jela", prisjeća se Amina. 

Ističe da je bilo neobično što je bio dječak i mali, te da su ga mnogi vršnjaci i stariji zadirkivali zbog toga, govoreći mu "šta ćeš ti u kuhinji, to je za djevojčice“.

"Nije se dao, ostao je istrajan u tome i, hvala Bogu, isplatilo mu se. Svi koji su ga zadirkivali, na kraju, kada su probali njegova jela, čestitali su mu. Srećni smo što Bilal sada može da razvija svoj talenat u školi u koju ide“, kazala je Amina.

Bilal prilikom pripreme i serviranja specijaliteta posebno vodi računa o skladu, izgledu i dekoraciji. O ukusima, kako zaključuje, dok se ne proba, ne treba govoriti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije