Mileram torta: Čaroban i osvježavajući ukus

Radiosarajevo.ba
Mileram torta: Čaroban i osvježavajući ukus
Mileram torta je jedno kremasto savršenstvo koje nepcu daruje predivan blagi okus bogate kreme okusa vanilije i voća koji savršeno upotpunjuje tu priču.
Ovaj recept za tortu prilagođavate godišnjem dobu i ponudi voća. Sudeći prema komentarima na Coolinarici pun je pogodak za sve ljubitelje slatka, a kao omiljena se pokazala torta sa šumskim voćem.
 
Sastojci:
 
Tijesto:
 
25 dag glatkog brašna
 
10 dag šećera
 
1 paketić praška za pecivo
 
1 paketić vanilin šećera
 
8 dag maslaca
 
1 jaje
 
Fil:
 
1/2 l mlijeka
 
2 vrećice pudinga od vanilije
 
20 dag šećera
 
80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)
 
voće
 
preljev za tortu
 
Priprema:
 
1. Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u frižideru oko 45 minuta. Tada ga razvaljati i staviti na dno i stijenke okruglog kalupa, prethodno namazanog margarinom i posutog brašnom.
 
Napomena - ako vam je tijesto previše suho, mrvi se, dodajte kašiku kiselog vrhnja ili malo maslaca.
 
2. U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo istresti mileram. Odmah sipati u kalup, preko fila staviti voće po želji, može biti doista svako voće i kombinacija svih vrsta voća.
 
3. Peći 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Dobro ohladiti, najbolje preko noći i tada preliti preljevom za torte. Peče se u kalupu promjera 26 cm.
 
4.Kada tortu izvadite iz pećnice fil će se “tresti” i “mrdati”. Neka vas to ne brine, stegnut će se hladeći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije