Masna hrana kroz ketogenu dijetu je ključ mršavljenja

Radiosarajevo.ba
Masna hrana kroz ketogenu dijetu je ključ mršavljenja
Pixabay / Riba
Umjesto isprobavanja raznih dijeta možda bi trebalo dati šansu ketogenim dijetama koje se koriste u liječenju epilepsije.

Australijska nutricionistkinja Suzy Barrel kaže da nema dokaza da je ketogena dijeta koja se zasniva na ekstremnom smanjenju unosa ugljikohidrata, a pojačanom unosu masnoća, štetna za tijelo, piše Daily Mail.

"Čak se uz nju bilježi superioran gubitak kilograma i smanjenje zapaljenja u tijelu, kao i još mnoge koristi, naročito kod ljudi sa visokim šećerom, masnom jetrom i velikim viškom kilograma", kaže Barrel.

Ketogena dijeta zasniva se na masnim namirnicama, poput orašastih plodova, avokada, ulja i ribe, dok ugljikohidrati čine samo pet do 20 posto ukupnog kalorijskog unosa. Poređenja radi, uobičajena ishrana sadrži od 30 do 50 posto ugljikohidrata.

Ukoliko ne unosite ugljikohidrate kada vaše tijelo pretvara u glukozu, svoj "omiljeni" izvor energije, ono prelazi u stanje ketoze u kojem se masnoće u tijelu razlažu na ketone, koji potom služe kao alternativna hrana mozgu, organima i mišićima.

To dovodi do pojačanog sagorijevanja masnoća i brzog mršavljenja.

"Ključ ketogene dijete je u drastičnom smanjenju ugljikohidrata, jer će se u suprotnom tijelo potpuno vratiti na glukozu", kaže Barel.

To istovremeno znači da ćete brzo povratiti izgubljene kilograme, ako naglo prekinete sa ketogenom dijetom.

"Bilo koja dijeta, pa i ketogena, djeluje samo ako se pridržavate. Međutim, ako niste spremni da tokom dužeg vremena ne jedete žitarice, voće, skrobasto povrće i šećer tokom dužeg vremenskog perioda, vjerovatno nije za vas", kaže ona.

Nutricionistkinja ističe i da sljedećeg puta kad pokušate da se vratite ketogenoj ishrani, vjerovatno nećete dobiti iste rezultate, zbog usporavanja metabolizma, do kog dolazi zbog gubitka mišićne mase, poslije inicijalnog mršavljenja.

Barrel upozorava i da zbog ovakve ishrane možete patiti od zatvora i nelagodnosti u stomaku, pa morate uzimati probiotike.

"Ako imate veći višak kilograma ili se patite sa visokim šećerom u krvi i masnom jetrom, vrijedi da je probate, ali pod nadzorom dijetetičara, kako biste bili sigurni da ćete bezbjedno doći u stanje ketoze, a da ne poremetite svoj metabolizam ili zdravlje crijeva", kaže ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije