Manikura kod kuće – postignite savršeno lakirane nokte u samo par koraka

Radiosarajevo.ba
Manikura kod kuće – postignite savršeno lakirane nokte u samo par koraka
Foto: Pixabay / Ilustracija

Sve žene vole imati lijepe i njegovane nokte, no ponekad je teško izvedivo otići na dogovoreni termin za manikuru pa spolu ne preostaje ništa drugo, doli manikuru izvesti kod kuće.

E tu se sad pojavljuju novi problemi, a vjerujemo da nema žene koja se s tim nije suočila. Nalakirate nokte, no za dan ili dva, iz ovih ili onih razloga, lak već popuca, vi bjesnite jer nokti izgledaju kao da su prošli rat.

U čemu je 'caka', postoji li način da njegovu 'svježinu' i njegovan izgled zadržimo barem sedam dana i da barem jednu sedmicu izgledaju savršeno, kao iz kozmetičkog salona.

"Najvažnija je dobra manikura, dobro srediti kožicu oko noktiju i ispolirati nokte, redovito hranit kutikulu nokta sa hranjivim uljima za zanoktice i to je zapravo to", kaže za Slobodnu Dalmaciju Ana Martinić, splitska kozmetičarka.

Trikovi su u tome da prije nanošenja laka valja dobro očistiti nokte odstranjivačem laka za nokte, čak i ako nokti nisu nalakirani od prije, veli Martinić. Oni imaju svoju prirodnu masnoću koja ih štiti, a ta masnoća skraćuje vijek trajanja laka na noktima, pa je važno prije lakiranja je odstraniti, dodaje. 

"Nakon toga obavezno bazni lak. Nisu skupi, popunjavaju praznine na noktu i lak čine otpornijim, čime se produljuje vijek trajanja na noktima i do nekoliko dana", pojašnjava.

Ono što je važno, a mnoge žene griješe, kaže kozmetičarka, jest činjenica da nokte valja lakirati nakon tuširanja, nikad prije: "S obzirom na to da topla voda ne odgovara svježe nalakiranim noktima, lak treba nanijeti tek nakon tuširanja, ako naravno želite da traje duže i da ostane neoštećen i sjajan. Nagla promjena temperature i para od tople vode 'smrt' su za lak, pa onda dolazi do mijenjanja strukture laka gdje on može popucati." 

Obavezno zatim treba rashladiti nokte, dodaje.

"Hladnoća zgušnjava lak, dok ga toplina čini rijetkim. S obzirom da smo već u zimskim mjesecima, nokte treba lakirati dalje od radijatora i sličnih uređaja. Bolje će se fiksirati uz nokat ili bazu ako se nanosi na hladnom mjestu", veli Martinić.

Vjerojatno su svi već sto puta čuli za savjet da je dobro prije upotrebe lak staviti u frižider jer će se lakše i urednije nanijeti. E, pa djeluje, dodaje!

Što se pak nijansi tiče, u to se ne bi puno miješala, no činjenica je da se kod tamnijih nijansi sve vidi pa, ako ste u kućnoj radinosti, radije birajte svjetlije nijanse, kaže. Isplatit će se.

Nakon nanošenja laka treba mirovati, barem 15-ak minuta. Postoji još jedan trik, a vjerojatno su žene već za njega čule. Nakon što se lak osuši, stavite nokte ispod mlaza hladne vode, jer se time ubrzava učvršćivanje laka, a nokti postaju otporniji na ogrebotine – savjetuje ona.

Nakon toga slijedi 'top coat' odnosno završni premaz, veli. On je jako važan.

"Razlog zašto mnoge manikure ne traju tako dugo je zato jer se ovaj vrlo važan korak ponekad preskače", govori ona.

I na samom kraju, veli splitska kozmetičarka, ali ne i manje bitno, važno je kupiti hranjivo ulje i s njim što češće tokom sedmice nokte premazivati, bez obzira na lakiranje. Posebno u zimskim periodima, kad ruke zahtijevaju veću njegu zbog isušivanja. 

"Nokti će biti ljepši i čvršći, a i lak će potrajati", zaključuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije