Plan / Mama troje djece podijelila sa svijetom trikove zbog kojih uvijek ima čistu kuću

19. 11. 2018. u 13:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Majka troje djece iz Manchestera, Gemma Bray, posljednjih 12 godina prakticira metodu zbog koje joj je kuća uvijek čista, a vikendi slobodni.

Prije 12 godina, nakon rođenja prvog djeteta, ništa nije stizala i borila se s neredom, a onda je došla na ideju koju danas slijede hiljade roditelja diljem svijeta.

“Bio mi je problem imati sve u kući pod kontrolom i brinuti o maloj bebi. Ovako sam sve uspijevala obaviti i ostajalo mi je puno vremena za dijete. Sjela sam za kuhinjski stol i na komadu papira napisala plan te ga objesila na hladnjak. Od tog dana ga slijedim”, pojasnila je.

Njena metoda uključuje rad u kući od ponedjeljka do petka, a vikendi su slobodni. “Napravite plan za svaki dan i slijedite ga iz sedmice u sedmicu. Dnevno će vam za čišćenje i spremanje trebati pola sata, a vikendom ćete moći uživati s djecom i suprugom”, kaže Bray.

Prema njenoj metodi, ponedjeljkom se sprema dnevna soba, utorkom spavaće sobe, srijedom kupaonica i hodnici, četvrtkom kuhinja, a svakog petka se detaljnije fokusirate na jednu prostoriju.

“Petak je zapravo dan kad treba temeljitije počistiti određenu prostoriju u stanu. Tako više neće biti potrebe za takozvanim proljetnim čišćenjem i uvijek će sve biti čisto. Kad očistite sve prostorije, krećete ispočetka”, dodala je Bray.

Facebook grupa TOMM u kojoj s roditeljima razmjenjuje savjete broji 40 hiljada članova, a većina slijedi njenu metodu tako da 15 minuta spremaju prijepodne i 15 minuta navečer.

Još jedan savjet ove organizirane mame je počistiti nered navečer kad djeca zaspu, koliko god da ste umorni. “Ujutro vas neće čekati prljavo posuđe i ostaci hrane i poletniji ćete se buditi. Budite prijatelj sami sebi”, savjetovala je, piše Index.hr.

NEMA KOMENTARA