Male tajne velikih majstora: Sjajan recept za savršene faširane šnicle

Radiosarajevo.ba
Male tajne velikih majstora: Sjajan recept za savršene faširane šnicle
Foto: Kulinarski recepti / Faširane šnicle

Dolazi vikend i želite nečim posebnim obradovati svoju porodicu za ručak.

Ukoliko ne znate šta biste danas mogli pripremiti, mi vam donosimo prijedlog koji će oduševiti sve, od najmanjih do najstarijih. Riječ je o faširanim šniclama, a evo ga i recept s nekoliko trikova uz pomoć kojih će vaše šnicle biti jelo koje se često traži. 

Idemo redom - slavni kuhari kažu da je za faširane šnicle najbolje izmiješati dvije vrste mesa u omjeru 1:1, recimo govedinu i junetinu, no vi možete iskoristiti i samo jednu vrstu mesa. Kažu i da je najbolje "srednje grubo mljeveno meso". U prijevodu, svom mesaru recite neka vam dva puta samelje meso.

Još jedan odličan trik jeste i da vi izaberete komad mesa, koji želite da se samelje, i nemojte bježati od masnoća (neka 30 posto mesa bude masnoća). Kod kupovine svježe pakiranog mljevenog mesa u supermarketima obratite pažnju da rok trajanja bude max. 1 dan, pogledajte gdje se meso drži, da li su hladnjaci čisti, da li je pakiranje bez oštećenja. Obratite pažnju na boju mljevenog mesa, mora biti rozasto do crveno, nikako smeđkasto. Gurnite palac što dublje kroz foliju u pakiranje i provjerite da li vam prodaju smrznuto pa otopljeno mljeveno meso. To je česta praksa, budući da mljeveno meso ima rok trajanja samo 24 sata, tako da trgovci kad vide da neće prodati, mljeveno meso smrzavaju, nanovo etiketiraju i puštaju u prodaju.

A, sad idemo na recept:

700gr mljevenog mesa
1 luk (sitno nasjeckan)
3 - 4 sredine šnite starog hljeba
3 češnja bijelog luka (protisnut ili sitno nasjeckan)
tri kašike prezle
peršun (sitno nasjeckan)
2 jaja
ulje – za prženje
brašno – za uvaljati meso
sol
biber

Na malo ulja izdinstajte sitno narezani luk te ga ohladite.

Stari hljeb namočite u mlijeko.

Mljevenom mesu dodajte dinstani luk, izgnječeni i dobro ocijeđeni stari hljeb, zgnječeni češnjak, jaja, sitno narezani list peršuna, prezlu, prstohvat soli i papra. Najbolje je - i to kažu svi majstori - da cijelu smjesu dobro promiješate rukama i potom ostavite u frižider na najmanje pola sata.

Kad izvadite smjesu iz frižidera, oblikujte male loptice, zgnječite ih te uvaljajte ih u brašno i pržite na ulju.

Kao prilog, možete pripremiti pire krompir (trikove za isti možete pročitati OVDJE), možete skuhati i "zeleno" povrće, pa ga izmiksati s mileramom i malo mlijeka te jednim česnom bijelog luka, pa napraviti malo drugačiji pire (preukusno je, vjerujte nam), a tu su uvijek i riža, krompir salata ili kuhani krompir.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije