Malaksali ste, dekoncentrisani, gojite se: Vjerovatno vam nedostaje joda

Radiosarajevo.ba
Malaksali ste, dekoncentrisani, gojite se: Vjerovatno vam nedostaje joda
/ Ilustracija
Ako u organizmu nedostaje joda to se može manifestovati opadanjem kose ili slabom i lomljivom kosom, lošim tenom, lošom koncentracijom, nedostatkom energije, ekstremnim umorom i depresijom.

Osim toga, može doći do otoka ruku, očiju, nogu, slabih otkucaja srca i grčeva u mišićima. Također, prekomjerno gomilanje sala jedna je od pojava koja se događa upravo zbog nedostatka joda jer je on jedan od najboljih katalizatora oksidacije koju imamo.

Jod prvenstveno igra ulogu u radu štitnjače, žlijezde koja utječe na mnoge procese u tijelu. U njoj se nalazi 70% do 80% joda, no on je bitan i za druga tkiva: mozak, dojke, kožu, želudac, timus, gušteraču i cerebralnu spinalnu tekućinu.

Nedostatak joda u bilo kojem od tih dijelova tijela dovodi do njegove disfunkcije.

Ukoliko ustanovite da vašem organizmu manjka joda, konzumijrajte hranu bogatu jodom. Joda najviše ima u: morskoj ribi, morskim plodovima, mrkvi, špinatu, totkvi, grašku, krompiru, gljivama, jagodama, banama, kupusu, luku, salati, žumancetu...

Isto tako, jod možete nadoknaditi preko kože. Povremeno je dobro namazati kožu tinkturom joda.

Pokušajte više razmišljati o hrani koju unosite u organizam. Ukoliko ste imali naporan dan, dobro je da za večeru jedete ribu ili morske plodove. Trebate znati da je džigerica jako zdrava i da je dobro jesti barem jednom sedmično.

Ukoliko se budete pravilno hranili primjetit ćete razliku za kartko vrijeme. Simptomi koji su se javljali i narušavali kvalitet vašeg života će isčeznuti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije