Odlični "make up" savjeti: Kako staviti jednostavnu dnevnu šminku

Radiosarajevo.ba
Odlični "make up" savjeti: Kako staviti jednostavnu dnevnu šminku
Foto: Pixabay / Ilustracija

U današnje vrijeme ima toliko proizvoda za šminkanje da ne znate odakle krenuti.

Da bismo vam uštedjeli novac i olakšali potragu podijelit ćemo s vama nekoliko trikova kako da se jednostavno našminkate za svaki dan i pri tom ne upotrebljavate stotinu stvari.

Prvo što će vam trebati je puder. Ako imate nedostatke koje trebate ili želite prikrivati nabavite i korektor. Na područje oko očiju zbog eventualnih podočnjaka nanesite korektor. Zatim, ako imate prištiće prekrijte i njih. Nakon toga ravnomjerno nanesite tekući puder. Tekući puder je najbolje naijeti kistom no možete bez problema i prstima. Starijim gospođama se preporuča ostaviti tekući puder u izvornom stanju jer tako se bore na licu ne ističu. Mlađe dame mogu na tekući puder naneti još i puder u prahu da smanje sjaj lica.

Zatim na red dolaze oči. Sjenu uskladite sa bojom očiju i odjećom koju najčešće nosite. No, ovdje govorimo o jednostavnosti, pa vam treba univerzalna boja koja će da pristaje svim prilikama. To može biti bilo koja nijansa sive ili smeđe. U tankom sloju namažite područje kapka. Zatim otvorite oko i u predjelu gdje se kapak preklapa, nanesite još jedan tamniji sloj i osjenčajte ga. Tako ćete dobiti izraženiju dubinu oka. Olovkom za oči koja može biti iste nijanse kao i sjena, ali i tamnija, obrubite oko uz rub trepavica. Neka olovka bude dobro oštra da ne ostavlja debeli trag. Uz donji rub oka povucite nježni trag dok uz gornji možete pritisnuti olovku i ostaviti malo tamniji. Na kraju svega nanesite maskaru.

Za obrve će vam trebati olovka ili sjena. Preporučamo olovku za obrve jer je praktičnija za početnike. Kupite onu koja ima četkicu na poklopcu da ne morate kupovati dodatno. Prvo obrve počešljajte, zatim lagano pređite preko obrva popunjavajući praznine. I pazite da ne pretjerate.

Usne našminkajte karminom u neutralnoj boji. Izaberite boju karmina koji najviše odgovara vašem prirodnom tonu usana i lagano pređite po celoj dužini. Usne će tako djelovati istaknutije, a neće biti napadne. Rumenilo neka bude nježno ružičaste ili koraljne boje i nanesite ga na vrhove jagodica. a zatim laganim kružnim pokretima razmažite. Pazite samo da ne nanesete previše.

Sada kada ste naučili osnove, možete početi i eksperimentirati sa nekim drugim bojama i tehnikama, piše Savetnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije