Mačke su privrženije ljudima nego psi

Radiosarajevo.ba
Mačke su privrženije ljudima nego psi
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Istraživanje državnog Univerziteta Oregon je pokazalo da se mačke više vežu za svoje vlasnike, nego psi, piše portal Unilad.

Prema ovom istraživanju, mačke se vežu na različite načine za ljude. Onda kada uspostave vezu s čovjekom, teško je prekidaju.

Za potrebe studije, proveden je eksperiment kojim je posmatrana vezanost psa s čovjekom. Dobijeni rezultati su upoređeni sa rezultatima istraživanja vezanosti bebe s čovjekom.

Tokom istraživanja, 70 mačića dobi od tri do osam mjeseci je bilo smješteno u sobi gdje su bili njihovi vlasnici. Nakon toga su bili sami dvije minute. Po povratku vlasnika, istraživači su posmatrali njihovo ponašanje.

Njihovo ponašanje odnosno privrženost su podijelili u četiri kategorije: siguran, ambivalentan, izbjegavan i neorganizovan.

Slična istraživanja su pokazala da 65 posto beba pokazuje sigurnu privrženost čovjeku, a to je pokazala i ova studija. Više od 60 posto mačića je pokazalo sigurnu privrženost, a njih 30 posto je imalo nesigurnu privrženost.

U poređenju sa studijom kojom je istraživana privrženost pasa prema ljudima, ispostavilo se da je kod mačaka više prisutna sigurna privrženost čovjeku, navodi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije