Recept / "Ludo" tijesto: Može stajati danima, a idealno za kiflice, pizzu, pogaču...

23. 07. 2017. u 21:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Ovo je tijesto koje se može koristiti za razna jela, a može dugo stajati u frižderu i koristi se bez nadolaženja. Jednostavno, praktično i najbolje od svega mekano i ukusno!

Sastojci

oko 1 kg brašna

500 ml mlakog mlijeka

200 ml jogurta

2 jaja

2 kašičice soli

1 kašičica šećera

1 kocka kvasca

Priprema

Prosijte kilogram brašna i napravite udubljenje. Sipajte u to udubljenje malo mlakog mlijeka i izmrvite kvasac i pospite šećerom. Izmiješajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste. Dodajte sve ostale sastojke i umijesite glatko tijesto.

Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok tijesto prestane da vam se lijepi za ruke. Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lijepo naraste. Od ovog tijesta možete pravite pogače, kiflice, pizzu... ma šta god poželite. Ako ne potrošite sve umotajte tijesto u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.

KOMENTARI (2)