Recept / "Ludo" tijesto: Može stajati danima, a idealno za pogaču, kiflice, pizzu...

14. 12. 2019. u 21:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Ovo je tijesto koje se može koristiti za razna jela, a može dugo stajati u frižideru i koristi se bez nadolaženja.

Jednostavno, praktično i najbolje od svega mekano i ukusno!

Sastojci
oko 1 kg brašna
500 ml mlakog mlijeka
200 ml jogurta
2 jaja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 kocka kvasca

Priprema
Prosijte kilogram brašna i napravite udubljenje. Sipajte u to udubljenje malo mlakog mlijeka i izmrvite kvasac i pospite šećerom. Izmiješajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste. Dodajte sve ostale sastojke i umijesite glatko tijesto.

Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok tijesto prestane da vam se lijepi za ruke. Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lijepo naraste. Od ovog tijesta možete praviti pogače, kiflice, pizzu... ma šta god poželite. Ako ne potrošite sve umotajte tijesto u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.

NEMA KOMENTARA