Lubenica čuva zdravlje očiju, mišića i kostiju, jača imunitet

Radiosarajevo.ba
Lubenica čuva zdravlje očiju, mišića i kostiju, jača imunitet
Foto: Pixabay / Lubenica

Nema voća koje bolje gasi žeđ u ljetnim danima koji su pred nama od lubenice. Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće.

Lubenice su iz porodice bundeva ili tikvi te dolaze iz srednje Afrike, a mogu biti duguljaste ili okrugle. Iako ih možemo naći gotovo cijele godine u trgovinama, najbolje ih je ipak jesti ljeti jer tad imaju najviše hranjivih sastojaka, piše 24sata.hr.  Na 100 grama imaju tek 30 kalorija te sadrže puno vode, koja nam je ljeti veoma važna, a istodobno su bogate vitaminima A i C te kalijem i magnezijem.

Iako svi vole hladnu lubenicu, kada je stavite u frižider - ona gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kad je već prerežete, stavite je radije u frižider. Visok udio vitamina C u lubenici pomaže imunološkom sistemu te skraćuje vrijeme oporavka od bolesti i smanjuje mogućnost srčanog udara i raka.

Citrulin, aminokiselina kojom je bogata lubenica, u tijelu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije