Ljute paprike poboljšavaju probavu, sprečavaju upale, čir na želucu...

Radiosarajevo.ba
Ljute paprike poboljšavaju probavu, sprečavaju upale, čir na želucu...
Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice, popularne zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan dio mnogih jela i soseva.

Ljut ukus poboljšava hranu i stimuliše probavu. I nije samo to - čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje.

Djeluju antuupalno: Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa.

Sprečavaju bol: Najnovija istraživanja potvrđuju da čili djelotvorno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema: Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

Poboljšavaju probavu: Ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine.

"Hrane" naš imunitet: Jarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

Sprečavaju rak prostate: Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi "ubica" ćelija raka. Nakon četiri nedjelje terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast ćelija raka prostate, a veličina tumora je znatno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400 mg kapsaicina tri puta nedjeljno.

Podstiču mršavljenje: Ljuti ukus koji imaju čili papričice povećava termogenezu - stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahtijeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.

Sprečavaju čir na želucu: Dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želučanih sokova.

Pomažu kod dijabetesa tipa 2: Redovan unos čilija može spriječiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena ove godine govori o tome da redovan unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka, prenose Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije