Ljeti se hrana lakše kvari, evo nekoliko savjeta da izbjegnete probleme

Radiosarajevo.ba
Ljeti se hrana lakše kvari, evo nekoliko savjeta da izbjegnete probleme
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Ljeti kada su veće temperature, veliki broj ljudi ima probleme sa trovanjem hranom. Često se ljeti pojave vijesti da su se u nekom kolektivu otrovala djeca, uglavnom zbog neadekvatno održavane hrane.

Oglasila se zenička inspekcija povodom trovanja mladih sportista u Ajdinovićima

A iako ljeti volimo da se sunčamo i uživamo u toplom vremenu, nikako ne želimo da sunce dođe do naše hrane. Ekspert za hranu Meredit Karoters otkrila je zašto se hrana više kvari ljeti.

Bolesti izazvane hranom ljeti su češće iz dva razloga, a iza oba se krije vrućina. Bakterije se veoma brzo umnožavaju kada je temperatura visoka i mogu da udvostruče svoj broj za samo 20 minuta. Bakterije su prisutne svuda oko nas: u vazduhu, zemljištu, pa čak i u našim tijelima. Zato se pobrinite da svježe voće i povrće dobro operete.

Drugi razlog, ljeti imamo više nekih događaja na kojima se servira hrana. Veći broj ljudi pravi piknike, roštilja i kampuje. Hrana koja je provela na suncu više od dva sata nikako ne bi smjela da se jede. Zato je trovanje hranom češće ljeti, pa pakujte hranu u odgovarajuće činije i ručne frižidere, piše MSN.

Trovanje hranom može da se ispolji simptome sat pošto ste pojeli zaraženu hranu, pa sve do mjesec dana kasnije, piše Immediateclinic. Simptomi trovanja hranom su: bol u stomaku, mučnina, povraćanje ili dijareja, temperatura, glavobolje, 
slabost i malaksalost.

Ukoliko povraćanje i dijareja potraju nekoliko dana, potražite ljekarsku pomoć jer možete da dehidrirate i da imate poteškoća sa vidom, govorom, pa čak i da ne možete da stojite zbog malaksalosti.

Izbjegavajte određene namirnice kako se ne biste otrovali i oprezno pripremajte hranu. Namirnice koje vas izlažu najvećem riziku su piletina, povrće, jaja, riba i morski plodovi i meso.

Sirova ili nedovoljno termički obrađena piletina spada u visokorizičnu hranu. Vrebaju nas salmonela i kampilobakter.

Naročito zeleno lisnato povrće može da bude zaraženo bakterijama i to ešerihijom, salmonelom i listerijom koje se nalaze u zaraženom tlu i vodi.

Jaja najčešće prenose salmonelu, pa vodite računa gde ih nabavljate, piše Centar zdravlja. Nikada ne kupujte jaja kojima je ljuska razbijena ili prljava.

Riba i morski plodovi najviše trovanja izazivaju jer se ne čuvaju na ispravan način. Može doći do povraćanja i oticanja jezika.

Meso, kao i kod morskih plodova, opasno je zbog neadekvatnog načina čuvanja i pripreme. Prilikom pripreme obratite pažnju na boju i miris.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije