Ljekovita svojstva špinata

Radiosarajevo.ba
Ljekovita svojstva špinata
Svi znamo da je špinat jako zdrav, no da li znamo šta se krije u tamnozelenim listovima ove namirnice?

Bogat je izvor vitamina C, koji jača imunitet i pomaže resorpciju željeza, zatim vitamina A, koji održava zdravima kožu i sluznicu, te vitaminima B grupe, uključujući i folnu kiselinu, koja djeluje na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Porcija od 300 grama špinata smanjuje za pet odsto količinu kiseonika koja je potrebna mišićima tokom vježbe. Efekat je tako moćan da se može osjetiti već nakon tri dana, piše Telegraph.

Štiti kosti
 
Zeleno lisnato povrće poput špinata pomaže tijelu da zadrži adekvatan nivo kalcija. Sve žene s osteoporozom trebalo bi da ga svakodnevno konzumiraju.
 
Kalcij je vitalni nutrijent za žene koje ulaze u menopauzu. Opadanje nivoa hormona smanjuje tjelesne zalihe kalcija, rast kostiju i snagu tkiva, što može dovesti do osteoporoze i oštećenja srca. Jedna šoljica kuhanog špinata sadrži šest puta dnevne preporučene količine vitamina K, koji je također ključan za zdravlje kostiju. Kroz djelovanje vitamina K apsorbira se protein osteokalcin, koji štiti kosti od lomova.
 
Čuva od raka 

 
Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata je jedan od najmoćnijih boraca protiv raka. Najaktivnije tvari u njemu su glikoglicerolipidi, koji kao terapeutski biljni agensi djeluju na ćelije raka.
 
Redovno konzumiranje špinata smanjuje rizik od raka mjehura, jetre, debelog crijeva, pluća, želuca, jajnika, mliječnih žlijezda, dojke i kože te agresivnog raka prostate.

Njegovo antikancerogeno djelovanje potvrđeno je istraživanjima, koja pokazuju da špinat štiti zdrave ćelije od raka i znatno usporava njegovo širenje.

Osim toga, špinat...
 
 podstiče probavu i sprečava zatvor
 
 pomaže kod mršavljenja
 
 normalizira razinu šećera u krvi
 
 poboljšava funkciju mozga
 
 dobar je lijek za anemiju

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije