Ljekari savjetuju roditelje: Čuvajte mliječne zube svog djeteta!

Radiosarajevo.ba
Ljekari savjetuju roditelje: Čuvajte mliječne zube svog djeteta!
Foto: Pixabay / Ilustracija

Sjećate li se kad vam je ispao prvi zub? Za neke od nas, to je bilo zastrašujuće i bolno, dok su drugi dobili lijep dar od Zubić vile. Neki roditelji nakon toga zadržavaju mliječne zube svoje djece. Iako čuvanje mliječnih zuba može zvučati čudno, postoji dobar razlog za to.

Postoji nekoliko razloga da roditelj ne baci djetetov otpali zub. Međutim, jedan od razloga za njegovo čuvanje je povezano s budućim zdravljem djeteta. Matične stanice koje se mogu izvući iz mliječnog zuba djetetu u budućnosti, ako bude bilo zdravstvene potrebe, mogu spasiti život, jer ne postoje kompatibilnije stanice od njegovih vlastitih.

Naučnici preporučuju čuvanje mliječnih zubi kako bi se kasnije po potrebi iz njih mogle izvući matične stanice koje čovjeku mogu spasiti život. Svi smo sastavljeni od sićušnih elementarnih čestica koji se nazivaju stanice. Naše tijelo je izgrađeno od njih na isti način kao što je kuća izgrađena od cigle.

Stanice su podijeljene u tri različite skupine i svaka od njih ima zasebnu funkciju. Matične stanice su mlade stanice koje će kasnije prerasti u jednu od tih skupina. 

Krvne stanice rastu i razvijaju se u spužvastom dijelu kosti zvanoj koštana srž. Matične stanice mogu se uzeti iz zuba kao i iz drugih dijelova kosti. Zapamtite, zube treba pravilno uskladištiti kako bi postale korisne, prenosi 24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije