Lijep vrat: Prve mjere koje treba preduzeti da spriječite nastanak podbratka

Radiosarajevo.ba
Lijep vrat: Prve mjere koje treba preduzeti da spriječite nastanak podbratka
Foto: Pixabay / Ilustracija

Vrat odaje godine mnogo prije nego lice. Nijedan dio tijela ne pokazuje znake starenja tako brzo kao vrat. Koža na vratu i dekolteu je nježna, suhlja i osjetljivija od kože lica. Stoga je vratu potrebno naročito mnogo vlage. Ako se ne njeguje, brzo dehidrira, omlitavi i isprecjeca borama. Šteta ga je zapustiti, pogotovo što se veoma lako i uspješno njeguje.

Ukoliko dovoljno rano počnete da vodite računa o svom vratu, njegov lijep mladalački izgled možete sačuvati čitavog života. A to nije teško. Ako mu svakodnevno posvetite samo malo pažnje njega vrata neće zahtijevati ni mnogo vremena ni mnogo truda.

Pravilno, uspješno držanje i spavanje bez jastuka (ili bar na vioskom jastuku) su prve mjere koje treba preduzeti da bi se izbjegla dvostruka brada i pojava bora na vratu.

Ako se podbradak već počeo formirati onda ga povremeno poslije umivanja (ili kupanja) lako protrljajte maramicom ili salvetom umočenom u proslanu vodu. Može vam donekle pomoći i hladan ubrus: stavite ga savijenog ispod brade i čvrsto ga pritisnite na gore. Ovo ponovite više puta. Inače, svakog jutra, kada se umivate operite i vrat hladnom vodom i sapunom i namažite ga istom hranjivom kremom koju upotrebljavate za lice. Kremu utrljajte tako što ćete dlanovima povlačiti od vrha brade prema dekolteu, od krajeva ušiju prema ramenima, a na potiljku blagim kružnim pokretima.

Vratu i dekolteu, kao uostalom ni licu, nimalo ne prijaju snažne masaže i trljanja. 

Navečer kada skidate šminku sa lica ne zaboravite da vatom potopljenom u mlijeku dobro istrljate vrat, a zatim ga ispljuckajte hladnom (ako je koža suha) ili toplom vodom (ako je masna) i blago izmasirajte frotirnim ubrusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije