Lijep, mirisan i ljekovit: Šta sve liječi jorgovan?

Radiosarajevo.ba
Lijep, mirisan i ljekovit: Šta sve liječi jorgovan?
Foto: Pixabay / Jorgovan
Jedan od najprepoznatljivijih proljetnih cvjetova je jorgovan, koji u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva pa je vrlo popularna biljka u homeopatiji.

Domovina jorgovana je Balkanski poluotok. Kao cvijet omiljen je u kršćanstvu u vrijeme Uskrsa. U svojim obredima koristi se u egzorcizmu, reinkarnaciji, gatanju, vidovitosti, a raširena je i upotreba jorgovana kao psihofizičke zaštite itd. Za liječenje se koristi cvijet, list, kora i kora ljuske sjemena. Za liječenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živaca te za liječenje navale krvi u jetru, što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre. Koristi se za liječenje probavnih tegoba, kao što je dijareja, za liječenje, to jest odstranjivanje glista iz crijeva.

Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena koristi se za liječenje malarije, i to povratne malarije sa simptomima groznice praćene s drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi se koriste za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvjetovi se koriste za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine, posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u njezi lica, kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.

U literaturi se spominju i upotreba cvjetova u magičnim obredima, i to za zaštitu, čišćenje – pročišćavanje kuće, soba, a koristili su se mirisni cvjetovi kako bi otjerali zle duhove te ujedno donosili pozitivnu energiju, blagoslov života kao vjesnik radosti i dara života itd.

Ulje cvjetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i liječenje reume kao i neuralgije živaca.

U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti liječenja potištenosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije