Ledomati: Bakterije i plijesni na kockicama leda

Radiosarajevo.ba
Ledomati: Bakterije i plijesni na kockicama leda
Foto: Unsplash.com / Ledene kocke u piću nose bakterije
Kada posegnete za ledom koji treba da rashladi vaše piće, ili za koktelom u kome je on obavezan sastavni dio, dobro razmislite o tome koliko je rashlađujuća kockica čista.

Konzumenti osvježavajućih i žestokih pića o ovome, uglavnom, ne razmišljaju, iako dobro upućeni upozoravaju da može biti "kontaminirana" bakterijama, pa čak i plijesnima, pogotovo u situaciji kada ruke nisu apsolutno čiste, prenose Novosti.rs.

Na veliko odsustvo higijene u rukovanju ledom i njegovu nečistoću ukazuju i mnogobrojna američka istraživanja.

Sprovedena istraživanja o kvalitetu leda pokazala su da je čak 77,2 posto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je porijeklo fekalno.

Riječ je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospjele zbog prljavih ruku.

Uobičajeno je da bakterije koje se sakupljaju u ledomatima kontaminiraju i kockice leda.

“U ovakvim situacijama kontaminirani led je problem sam po sebi, a još veći ako dođe u dodir sa mesom i drugom hranom, jer je tada mogućnost za širenjem zaraze veća”, naglašava dr Debra Hoffman, specijalistkinja mikrobiologije sa Univerziteta u Južnoj Floridi.

Plijesni, također, vrlo često mogu se naći u restoranskim ledomatima, ali i u kućnim uslovima.

Da bi se izbeglo njihovo prisustvo neophodno je više puta godišnje čistiti prostore u kojima se drži led, a pogotovo kod kuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije