Kvalitetan san štiti vaš mozak od demencije

Radiosarajevo.ba
Kvalitetan san štiti vaš mozak od demencije
U slučaju da vas je još potrebno uvjeravati za raniji odlazak na odmor, nova istraživanja pokazuju kako kvalitetan san može zaštititi vaš mozak od demencije, prenosi portal Health.

Istraživanje objavljeno u časopisu Neurology pokazalo je da odrasle osobe koje ne spavaju dobro mogu imati povećani rizik od Alzheimerove bolesti. Istraživači ne znaju uzrokuje li loš san brže napredovanje bolesti ili rani znakovi bolesti vode do poremećaja spavanja – ili oboje.

U svakom slučaju, hronični problemi sa spavanjem ukazuju na povećani rizik od razvoja demencije kasnije u životu.

Ovo nije prva studija koja ukazuje na vezu spavanja i Alzheimerove bolesti. Druga istraživanja pokazala su kako mozak koristi razdoblje sna za "održavanje" i čišćenje suvišnih programa, navode autori studije u svom radu. A kad se spavanje ne "odradi“ kako treba, postoji veća vjerovatnoća da se proteini kao što su amiloid i tau natalože i stvore kamenac, inače prisutan u mozgovima ljudi s Alzhaimerovom bolešću.

No, novo istraživanje nije stalo samo na nivoima proteina amiloid i tau već se fokusiralo i na druge biološke markere Alzheimerove bolesti kod naizgled zdravih odraslih osoba.

Naučnici sa Univerziteta u Wisconsinu regrutovali su 101 osobu, prosječno staru 63 godine, od kojih su svi imali normalno razmišljanje i pamćenje, ali su nosili genetske pokazatelje rizika za Alzheimerovu bolest. Učesnici su odgovorili na pitanja o kvalitetu sna te dali uzorak spinalne tečnosti.

Proučavanjem spinalne tečnosti istraživači su otkrili kako su osobe s lošom kvalitetom sna imale prosječno više markera Alzheimerove bolesti, uključujući nakupljanje proteina amiloid i tau, oštećenja mozga te tragove upale. Ti su markeri ostali i nakon što su rezultati uzeli u obzir upotrebu lijekova za spavanje, simptome depresije i indeks tjelesne mase.

Međutim, postojali su i izuzeci. Iznenađujuće, istraživači nisu pronašli povećan nivo markera Alzheimerove bolesti kada su posebno posmatrali osobe sa apnejom spavanja i poremećajima disanja, koji su glavni ometači kvalitetnog sna.

Nisu sigurni šta bi moglo objasniti ovu nepodudarnost, ali autori studije ističu kako zapravo nisu testirali učesnike na apneju tokom spavanja, samo su pitali učesnike pate li od apneje i drugih poremećaja disanja tokom spavanja - takvi poremećaji disanja često prođu neprimijećeni od strane pacijenata, a subjektivna mišljenja nisu uvijek pouzdana.

Moguće je da Alzhaimerova bolest, u svojim ranim fazama, zapravo uzrokuje probleme sa spavanjem - čak i prije nego se pojave drugi simptomi.

Postoje dokazi da amiloidni kamenac ometa duboko spavanje, napisali su autori studije, što je važno za osjećaj odmorenosti i svježine. To bi moglo objasniti zašto su ispitanici sa više Alzheimerovih markera imali veću vjerovatnoću za loš san.

Ipak, u cjelini, istraživači zaključuju kako loš san može biti jedan od faktora koji utječu na napredovanje Alzheimera - i jedan od onih na koji je moguće utjecati prije nego što postane prekasno. Postoje mnogi učinkoviti lijekovi, uređaji i obrasci ponašanja za poboljšanje kvaliteta sna, ističu autori studije, dodajući kako su potrebna dalja istraživanja kako bi se tačno odredilo koje aspekte sna treba poboljšati kako bi se odložila ili smanjila pojava simptoma Alzheimerove bolesti.

Iako njihovi nalazi upućuju na umjerenu vezu između spavanja i rizika od Alzheimerove bolesti, istraživači vjeruju kako ona i dalje može biti veoma važna.

Pronalaženje načina kako odložiti pojavu prvih simptoma Alzheimerove bolesti čak i za samo pet godina moglo bi značajno smanjiti broj slučajeva oboljelih, kao i troškove zdravstvene zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije