Kupus pomaže u rješavanju brojnih zdravstvenih tegoba: Kašalj, čirevi, rane

Radiosarajevo.ba
Kupus pomaže u rješavanju brojnih zdravstvenih tegoba: Kašalj, čirevi, rane
Suprotno vjerovanju, kupus nije osobito hranjivo povrće: daje jedva 40 kalorija na 100 grama - ne više od mahuna, i mnogo manje od krompira, ali zato sadrži znatne količine fosfora, kalcija, kalija i sumpora, te željeza, bakra, cinka i magnezija.

Osobito je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K.

Svi ti elementi čine kupus hranom s mnoštvom dobrih svojstava, ali samo ako se uzima u sirovu stanju. Važno je pritom birati zelene listove koji su mnogo bogatiji mineralnim solima od bijelih.

I još nekoliko "zanimljivosti" oko kupusa: Ne može se poreći da je teško probavljiv i da stvara nadutost, ali je tome glavni "krivac" upravo kuhanje u vodi, jer ga voda lišava elemenata koji pogoduju dobroj probavi. Ne možete li ga uvijek pripraviti u sirovu stanju, možete ga kuhati na pari.

Kiseli kupus također slovi kao teško probavljiv, ali je to zato što se obično spravlja sa suhomesnatim proizvodima, koji mu i daju to svojstvo. Zapravo, fermentacija kupusa tokom kiseljenja zamjenjuje vrenje koje bi se obavilo tokom probave. Štoviše, takvo pripravljanje kupusa ima prednost jer zadržava sve mineralne soli i vitamine sirovog kupusa.

No, koliko kupus nije zanimljiv po svojoj prehrambenoj vrijednosti, toliko je koristan zbog svojih ljekovitih svojstava, koja omogućuju ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba. Pogledajte u čemu vam sve kupus može pomoći...

Ozdravite crijeva i smirite kašalj ili čak mamurluk

Bolesti crijeva

Jedna ili dvije čaše svježe spravljenog soka sirovog kupusa, svakoga dana između obroka, mogu pomoći u slučaju proljeva, kolitisa i upale crijeva.

Kašalj

Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj.

Mamurluk

Posljedice opijanja mogu se suzbiti uzmu li se dvije velike kašike sirupa od crvenoga kupusa. Sirup se spravlja tako da se kupusovu soku doda jednaka količina šećera (ili čak nešto više), te se kuha na pari dok se ne zgusne.

Odličan za čir na želucu, promuklost i anemiju

Čir na želucu

Tri nepune čaše soka svježeg kupusa na dan najbolji su lijek za čireve na želucu. Liječenje se provodi do ozdravljenja.

Promuklost

Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pjevači prije izlaska na pozornicu popiju šoljicu nesoljene supe od kupusa, u koju je umiješan jedan žutanjak.

Slabokrvnost

Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i klorofilom, te se preporučuje slabokrvnim osobama koje bi ga trebale jesti sirova ili kuhana na pari, a bilo bi dobro da dana popiju po dvije čaše iscijeđena soka.

Pomaže kod rana, apscesa i bronhitisa

Rane

Još u stara vremena vojnici su oblagali svoje rane listovima kupusa. Time su se služili i seljaci od pamtivijeka. Primjena je jednostavna: izaberu se zeleni listovi, operu u tekućoj vodi, obrišu, nožem se izrežu korijeni, a listovi izravnaju valjkom ili običnom bocom. Zatim se izrežu u potrebnoj veličini i lagano ugriju na peći prije nego što se stave na ranu.

Apscesi

Svi gnojni procesi upalne naravi (crni prištevi, furunkuli, flegmone, zanoktice, gnojne upale žlijezda, tumori) mogu se vidati kupusovim listom koji će suzbiti upalu i izvući gnoj. Na gnojno mjesto treba staviti tri sloja kupusova lista, tako da pokriju veliku površinu i ostaviti da djeluje nekoliko sati ili čak cijele noći. Postupak se opetuje sve do ozdravljenja oboljelog mjesta.

Bronhitis

Na prsa i leđa, već prema tome gdje je bol najžešća, stave se tri ili četiri lista kupusa, pričvrste zavojem i ostave cijelu noć.

Kupusom ublažite čireve, dermatoze i modrice

Čirevi

Listovi kupusa najdjelotvorniji su u liječenju čireva. Postupak je isto kao u rana, listovi se mijenjaju sve do izlječenja oboljelog mjesta.

Rane

Obložite listovima kupusa tako da prelaze rub rane i mijenjajte u početku svaka dva sata, a zatim svaka četiri sata. Listovi kupusa izvlače nečistoću koja se odstranjuje čišćenjem rane slanom vodom (1 žličica morske soli stavi se u čašu prokuhane i ohlađene vode) svaki put kad se mijenjaju listovi.

Dermatoze

Akne, iišajevi i neke vrste ekcema ublažuju se oblozima od listova ili losionom od soka svježeg kupusa.

Modrice

Da bi se ublažile čak i veće modrice, stavljaju se oblozi od listova kupusa, uvijenih u smotuljke koji se mijenjaju čim se sasuše, odnosno izgube svježinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije