Kratki savjeti za pravilnu ishranu djece

0
Radiosarajevo.ba
Kratki savjeti za pravilnu ishranu djece
Foto: Pixabay / Ilustracija

Odrasli često preskaču doručak, žureći na posao, pa im je prvi obrok samo kafa.

Ipak, za mališane u razvoju ta navika može da bude pogubna. Doručak je neprikosnoven, jer im daje potrebnu dozu energije na početku dana, poboljšava pamćenje, doprinosi boljem raspoloženju i razumijevanju stvari u školi.

Djeca i tinejdžeri koji odlažu prvi obrok imaju lošije rezultate na testovima, a užina nikako nije zamjena za doručak ili ručak.

Ishrana bi uvijek trebalo da bude uravnotežena i raznovrsna, a posebno u periodu razvoja, jer je potrebno mnogo namirnica da bi se zadovoljile sve potrebe organizma. 

Obrok bogat ugljiko-hidratima trebalo bi da se jede dva do četiri sata prije treninga, dok se užina u vidu banane preporučuje sat vremena prije fizičke aktivnosti.

Osim banane, namirnice koje se lakše vare su žitarice (musli) ili integralni keks.

Masti su važan izvor energije, a istovremeno olakšavaju i apsorpciju vitamina topljivih u mastima - A, D, E i K. Od namirnica su posebno vrijedni punomasno mlijeko, sir, puter, ulja, među kojima je najzdravije hladno cijeđeno maslinovo.

Tečnost je neophodna za dobro funkcionisanje ćelija. Važno je da najmlađi popiju najmanje pet velikih čaša vode dnevno. U suprotnom, mogu osjetiti glavobolju, pospanost i umor.

Vitamini i minerali su od naročitog značaja za imunološki sistem i cjelokupno zdravlje organizma. Najviše ih ima u voću i povrću, pa je važno da ih djeca i mladi unose kroz pet obroka dnevno. Hranljiva užina može da bude čaša svježeg soka, komad voća ili zdjela salate.

Kada osjete žeđ, znači da je organizam već dehidrirao, zato bi trebalo da tečnost nadoknađuju blagovremeno, piše Yumama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije