Kratka, gusta, tanka: Tip kose određuje koliko često bi trebalo da se šišate

Radiosarajevo.ba
Kratka, gusta, tanka: Tip kose određuje koliko često bi trebalo da se šišate
Arhiv / Ilustracija

Standardno pravilo šišanja kose, na osnovu brzine rasta jeste svakih šest sedmica, ali na umu treba imati da je brzina rasta kose drugačija od osobe do osobe i tako bi ju se trebalo i tretirati.

Nema zlatnog pravila za kosu, jer nema samo jednog tipa kose.

Portal FabFitFun je pitao stručnjake koliko često trebamo šišati svoju kosu prema tipovima kose pa u nastavku prenosimo šta su im frizeri savjetovali:

Kratka kosa

Kratka bi se kosa trebala šišati svake četiri sedmice iz jednostavnog razloga što kratku kosu, odnosno frizuru treba održavati.

Tanka kosa

S pravilno ošišanom frizurom tanka kosa može dobiti na volumenu, a preporučuje se šišanje svakih osam sedmica.

Uništena kosa

Nažalost nema magičnog trika koji bi mogao spasiti kosu koja je uništena stalnim peglanjem ili blajhanjem, ali je zato bitno šišanje svakih mjesec dana i korištenje preparata za njegu. I

Ispucali vrhovi

Ispucali vrhovi normalan su problem koji se javlja nakon duže pauze od šišanja, zato se za takvu kosu preporuča šišanje svake četiri sedmice.

Gusta kosa

Gustu kosu je potrebno njegovati kao i vašu kožu; ona zahtijeva konstantnu brigu te je uz pravilnu njegu takvu kosu potrebno šišati svakih osam do deset sedmica.

Duga kosa

Da bi održali dužinu svoje kose koju puštate frizeri savjetuju šišanje vrhova svakih tri mjeseca, prenosi Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije