Kraljevski doručak zaista postoji: Isprobajte ga  

Radiosarajevo.ba
Kraljevski doručak zaista postoji: Isprobajte ga   
Foto: MyRecipes / Jaja Benedikt

Eggs Benedict ili Jaja Benedikt neizostavan su dio svakog otmjenog doručka ili bruncha.

Nezaobilazan / Izbor stručnjaka: Najbolje opcije za zdravi doručak

Prema legendi, jednom davno u gradu New Yorku živjeli su dvoje aristokrata, gospodin i gospođa Benedict. Njih dvoje su svake subote išli u restoran na doručak. Jedne subote poželji su pojesti nešto što do sada nisu nikada probali. Od kuhara su zatražili nešto novo i orginalno, samo za njih. Kuhar je za njih spremio jaja Benedict koja su postala sinonim za kulinarsku evoluciju, ali i simbol aristokratskog života, piše Gastro.hr. Probajte i vi sebi napraviti kraljevski doručak

Sastojci:

4 jaja

4 kriške kuhanog suhog msa

4 kriške bijelog kruha

umak holandez

1 lovorov list

5 klinčića

5 zrna crnog bibera

5 g šećera

10 g maslaca

125 ml sirćeta

1 žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka

 Priprema:

Za umak holandez istopite 10 žličica maslaca, a u blender dodajte tri žumanjka, istopljeni maslac, žličicu limunovog soka, malo soli te blendajte na srednjoj brzini dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu.

Prokuhajte vodu u koju ste prethodno stavili lovorov list, klinčiće, papar, šećer i sirće,

Nakon što zavri, ostavite da kuha 10-ak minuta. Zatim iz aromatizirane vode izvadite začine i krenite poširati jaja.

U zdjelici razbijte jaje pazeći da ostane cijelo pa ga polagano zajedno sa zdjelicom uronite u vrelu vodu, a pomoću dvije žlice bjelanjak približite žumanjku. Kada se jaje počne stvrdnjavati ostavite da se kuha (4-5 minuta).

Potom na rastopljenom maslacu s obje strane popržite kriške kuhanog suhog mesa, a hljeb malo ispecite u tosteru ili na tavi.

Za posluživanje, na tanjur stavite pečeni hljeb, preko njega krišku suhog mesa i na nju jedno poširano jaje. Prelijte s malo umaka, začinite i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije