Konzervirana tunjevina sadrži velike količine cinka opasne po zdravlje

Radiosarajevo.ba
Konzervirana tunjevina sadrži velike količine cinka opasne po zdravlje
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Konzerve tunjevine sadrže sto puta više cinka, stoji u studiji provedenoj na Univerzitetu Binghamton u New Yorku, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Food and Function".

Ove količine cinka mogu oštetiti ljudska crijeva. 

"Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebali ući u krvotok, mogu ući. Ovo stanje zove se "sindrom propusnog crijeva" i može izazvati multipla sklerozu. To čini na način da oštećuje imunitet zbog tvari koje organizam apsorbira kroz propusna crijeva", objašnjava voditeljica studije Gretchen Mahler.

Povišen nivo cinka u organizmu manifestira se kroz povraćanje, mučnine, gubitak svijesti i visoku temperaturu. 

Naučnici su analizirali sadržaj konzerve kukuruza, tunjevine i piletine. Ispostavilo se da najviše nivoa cinka sadrži konzerva tunjevine. Najviše cinka ima u sredini konzerve i to stoput više od dopuštenog. Nakon tunjevine, slijedi piletina.

Velike količine cinka u organizmu mogu izazvati pad željeza i glukoze. Naučnici upozoravaju da dugoročna izloženost previsokom nivou cinka može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije