Koliko su boje štetne po zdravlje čovjeka?

Radiosarajevo.ba
Koliko su boje štetne po zdravlje čovjeka?

Američki magazin Time je objavio rezultate istraživanja uticaja boja na zdravlje čovjeka. Rezultati istraživanja su prvobitno objavljeni u časopisu Occupational and Environmental Medicine.

Istraživan je eventualni uticaj boja, koje nastaju vještački, na zdravlje ljudi.

Između ostalog, rezultati su pokazali da su žene koje su izložene hemikalijama od kojih se proizvode boje izložene većem riziku od rađanja djece sa autizmom. Pri tome su autori ukazali da nužno ne znači da su hemikalije direktan uzrok autizma, ali da postoji povezanost.

Autori studije su utvrdili da postoji povezanost tvari od kojih nastaju boje odnosno njihovog isparavanja sa drugim zdravstvenim problemima. Ukazali su na to da mnoge boje sadrže benzen koji je kancerogen. On posebno može biti opasan ako je osoba duže vremena izložena njegovom isparavanju, a opasnost je utoliko veća ako se nalazi u zatvorenoj prostoriji.

Benzen je prisutan u bojama koje se koriste za umjetničke i zanatske djelatnosti, hemijskoj i farmaceutskoj industriji. Duga izloženost bojama koje imaju benzen se manifestira glavoboljom, vrtoglavicom, curenjem tekućine iz nosa i iritacijom očiju.

Nije utvrđeno da li isparavanje boja može dospjeti do krvotoka i uzrokovati oštećenja. Istraživanja koja su ranije urađena su pokazala da hemikalije mogu doći u kontakt sa krvotokom preko kože ili disajnih puteva.

Savjet stručnjaka je da se koriste boje bazirane na vodi odnosno koje nemaju materije čije zračenje ima štetne posljedice. Tokom korištenja boja za krečenje prostorija, one se moraju provjetravati. Na taj način izlaze štetni gasovi iz unutrašnjosti objekta. Čak je poželjno prostorije provjetravati i nekoliko dana poslije upotrebe ovih boja.

Važno je znati da boje zrače i onda kada se nalaze u zatvorenim posudama. Zato se moraju skladištiti na odgovarajući način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije