Koji je najgori bol koji možete doživjeti?

Radiosarajevo.ba
Koji je najgori bol koji možete doživjeti?
Foto: Pixabay / Bol u prsima
Da li ste se zapitali koji je najgori bol koji možete doživjeti? Neki doktori jesu. Obično se misli da su to porođaj, kamen u žući i bubregu, ili lomovi kostiju.

E pa evo odgovora nekoliko stručnjaka.

Profesor David C. Yeomans sa Stanforda tvrdi da najveći bol izaziva trigeminalna neuralgija, odnosno nerv koji se nalazi u glavi i zadužen je za zube, lice, oči, piše Gizmodo.

Pacijenti kojima se desio ovaj bol ga opisuju kao grom koji ih je udario u lice. Napad ne traje puno, oko dva minuta ali je strašan. Izaziva ga krvni sud koji pritisne nerv.

Na skali bola (od 1 do 10) bukvalno svi koji su doživeli ovo stanje opisuju ga sa 10.

Postoji lijek po imenu tegratol koji će pomoći kod bolova, ali ima teške posljedice – snižava IQ.

Theodore Price profesor na Univerzitetu Teksas smatra da su najgori bolovi koje ne možete da kontrolišete. U pitanju su obično hronični bolovi. Profesor misli na povrede nerava koji se neće zaliječiti.

Erin Young sa University of Connecticut smatra da su najgori akutni bolovi oni koje izazivaju prijelomi kostiju, porođaj i postoperativni bolovi.

Ipak, akutni bolovi ukazuju na povredu i prolaze. I ona misli da su hronični bolovi veći problem.

Amol Patwardhan sa Univerziteta Arizona objašnjava da je psihologija važan faktor kod bolova i da postoje situacije kada se pacijentima ne može pomoći i da nema lijeka za neke bolove.

“Sa psihološkog stanovišta je najgori bol onaj kome se ne zna uzrok”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije