Ko se bolje ponaša - djeca koja idu u jaslice ili ona koja su kod kuće

Radiosarajevo.ba
Ko se bolje ponaša - djeca koja idu u jaslice ili ona koja su kod kuće
Foto: Unsplash.com / Mnogi roditelji su zabrinuti zbog toga što im dijete ide u jaslice
Mnogi roditelji su zabrinuti zbog toga što im dijete ide u jaslice, međutim novo francusko istraživanje pokazuje da nema razloga za brigu, piše 24sata.hr.

Između ostalog, otkrili su da su djeca koju idu u jaslice više društvena u odnosu na djecu koja ne idu. Iako se ovakvi rezultati mogu očekivati u jaslicama i vrtiću, ono što iznenađuje u ovom istraživanju je da su se ova djeca bolje ponašala u odnosu na djecu koja su kod kuće s nekim članom porodice ili dadiljom.

Istraživanje koje je radio francuski Univerzitet Sorbonne objavljeno je u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health  pratilo je emocionalni razvoj 1.500 djece od rođenja do navršenih osam godina. Tokom tog vremena, roditelji su popunjavali anketu o dječjem ponašanju i mentalnom zdravlju kao i o status skrbi prve tri godine života. 

Pozitivan utjecaj nije bio vidljiv samo tokom prvih godina kada su djeca pohađala vrtić nego se vidio i dugoročno na njihovom razvoju, pokazuju manje problema u ponašanju te socijalnih problema u ranoj adolescenciji. 

"Pristup visokokvalitetninim jaslicama u prvim godinama života može poboljšati ponašanje i kognitivni razvoj djeteta, spriječiti kasnije emotivne poteškoće i promicati socijalno ponašanje", objašnjava dr. Maria Mechlor, jedna od autorica istraživanja.

To sigurno ne znači da bi roditelji čije je dijete kod kuće trebali promijeniti strukturu brige o djeci, ali se roditelji čije dijete ide u jaslice mogu osjećati smireno zbog izbora koji su napravili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije