Prva revizija / Kardiolozi izmijenili definiciju hipertenzije

14. 11. 2017. u 16:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Američki kardiolozi su objavili izmjenu definicije hipertenzije te smatraju da ona počinje kada krvni pritisak dostigne 130/80, dok je ranije to bilo 140/90.

"Previsok krvni pritisak je definiran kao sistolni pritisak od 130 milimetara živinog stuba (mm Hg) i dijastolnog pritiska od 80 mm Hg", piše u novim smernicama u časopisu "Nipertenzija" Američkog koledža za kardiologiju.

To uputstvo je ove sedmice predstavljeno na godišnjoj konferenciji Američkog karidološkog udruženja u Anahajmu, u Kaliforniji.

To je prva revizija uputstva o hipertenziji još od 2003. godine.

Ta nova definicija znači da 46 posto odraslih Amerike ima previsok krvni pritisak, dok ih je po prethodnoj bilo 32 posto.

Hipertenzija je, nakon pušenja, drugi vodeći uzrok bolesti srca i moždanog udara.

Ali pritisak 130/80 ne mora da znači da ti ljudi treba da uzimaju lijekove, rekao je dr. Paul Whelton, profesor epidemiologije na Fakultetu za higijenu i zaštitu zdravlja "Johns Hopkins" u Baltimoreu.

"To je kao žuto svjetlo na semaforu koje kaže da svoj krvni pritisak morate da smanjite uz promjene načina života, prije svega bez lijekova", rekao je on.

To su smanjenje težine, više fizičke aktivnosti, zdravija ishrana i izbjegavanje soli, alkohola i stresa.

Nove smjernice su eliminisale kategoriju "predhipertenzija", koja se odnosila na sistolni pritisak od 120 do 139 i dijastolni između 80 i 89.

KOMENTARI (2)