Kako zimi njegovati sobno cvijeće

Radiosarajevo.ba
Kako zimi njegovati sobno cvijeće
/ Ilustracija/Sunset Magazine

Idealna temperatura za držanje cvijeća je između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Preko zime biljkama nije potrebna prihrana, osim za one koje očekuje cvjetanje, kao što su ciklame, azaleje, kaktusi… Da bi biljka mogla da raste lijepo, odstranjujte suhe listove i uvele izdanke redovno.

Ne smijete naglo mijenjati temperaturu. Kada provjetravate prostoriju, cvijeće mora biti sklonjeno od propuha.

S obzirom da većina biljaka koje uspijevaju kod nas traže mnogo svjetlosti, saksije postavite bliže prozorima, ali ne uz radijatore. Tamo gdje ima dosta svjetlosti, mjesto je za kaktuse. Da bi na proljeće procvjetali, tokom zime ih ne treba zalivati, osim ako je u stanu veoma toplo. Tokom zime biljke miruju, tako da ne bi bilo dobro baviti se presađivanjem. Ako baš želite ili morate da presadite neki cvijet, morate nabaviti novu zemlju i saksiju broj veću od prethodne.

Kada je o zalivanju riječ, većinu biljaka u stanu zalivamo toliko da im zemlja ne bude suha. Bolje podnose i suhu, nego natapanje vodom. Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvjetaju treba zalivati na dva-tri dana. Redovno orošavanje prijaće drvetu života, benjaminu i paprati, ali ne i ljubičici, prenosi Glas Slavonije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije