Kako zaštititi usne od štetnih utjecaja vjetra i minusa

Radiosarajevo.ba
Kako zaštititi usne od štetnih utjecaja vjetra i minusa
Foto: Unsplash.com / Usnama daje vlažni sjaj zbog ricinusovog ulja u svom sastavu
Naše usne su vrlo osjetljive i teško je održati potrebnu vlažnost.

Za razliku od kože, nemaju žlijezde za proizvodnju potrebne masnoće, piše Annmariegianni.

Kako zaštititi usne od štetnih utjecaja vjetra i minusa?

Koristite balzam za usne

Balzam štiti usne štetnih vremenskih utjecaja. Vlaži usne i sprečava njihovo isušivanje i pucanje. Najbolji izbor su balzami proizvedeni na organski način. Ako želite prirodno zaštiti usne, poslužite se sezamovim uljem ili medom.

Pijte vodu

Kada pijete vodu u većim količinama, osigurate ćete tijelu i koži dovoljno potrebne tekućine. To će pomoći i vašim usnama koje će na taj način zadržati vlažnost.

Nemojte iritirati usne

Izbjegavajte oblizivanje usana jer će to povećati njihovu osjetljivost. Nemojte ih dodirivati prstima, a pazite i da ustima ne prinosite nečiste stvari poput slamki prljavih čaša i sličnoga. Takvo ponašanje može pridonijeti većem oštećenju usana, ali i inficiranju usne šupljine, stoga oprezno.

Oblizivanje

Oblizivanje usnica čini ih osjetljivijima, stoga se pokušajte odvići od te štetne navike, savjetuje Wikihow.

Dišite kroz nos

Hladan vjetar koji prelazi preko vaših usana, isušuje ih, stoga se pokušajte navići da vijek dišete kroz nos.

Jedite zdravo

Kod zaštite usana važna je i prehrana. Jedite što više voća i povrća jer ćete na taj način unijeti dovoljne količine vitamina i minerala koji su iznimno važni za zdravlje usana.

Ne zaboravite na noćnu njegu

Prije nego što krenete spavati, nanesite na usne hidratantnu kremu. Nemojte biti štedljivi s kremom, nanesite je obilno. Kad se probudite, imat ćete meke i glatke usne.

Jutarnja njega

Ujutro uzmite nježnu dječiju četkicu za zube i lagano pređite preko usana. Na taj način odstranit ćete suhe naslage na usnama. Nakon toga nanesite balzam za usne i spremni ste za novi dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije