Kako tropske biljke, sukulente i kaktuse pripremiti za zimski san

Radiosarajevo.ba
Kako tropske biljke, sukulente i kaktuse pripremiti za zimski san
Foto: Unsplash.com / Kaktusi / Ilustracija

Jesen je započela i kalendarski. Značajan pad temperature zraka prvo je upozorenje da se pobrinemo za zaštitu naših biljnih ljubimaca, da im osiguramo dovoljno topline, hranjivih tvari, a možda i topli kaputić kako bi cijele zime izgledali lijepo i zdravi dočekali proljeće, piše Slobodna Dalmacija.

Promjene na lišću koje se vide izvana događaju se i u unutrašnjosti biljke i stoga prije prave studeni i mraza sastavite plan za njegu onih najosjetljivijih, koje svakako treba unijeti u zatvoreni prostor. Jednako kao što ovih dana držite pri ruci topliju jesensku odjeću, tako i biljkama valja osigurati ugodne uvjete za hladnije dane. Slobodna Dalmacija je objavila savjete šta učiniti za tri glavne skupine ukrasnih biljaka, i to za tropske, sukulente i kaktuse.

Tropske biljke

Filodendron (Philodendron selloum) jedna je od naših najomiljenijih tropskih biljaka. Njegovo veliko i bujno lišće može se osušiti i požutjeti u suhom zimskom prostoru. No ako se potrudite i osigurate mu dovoljno vlage, dakle tropski okoliš, možete biti sigurni da će listovi tokom cijele zime ostati sjajni, čvrsti i zeleni.

Svjetlo: Držite filodendron na što je moguće svjetlijem mjestu, i mijenjajte mu mjesto kako bi izloženost bila što veća tokom zimskih mjeseci. 

Temperatura: Tropske biljke ne vole hladnoću, stoga ih odmaknite od prozora i vrata i održavajte optimalnu temperaturu zraka iznad 14 stupnjeva.

Voda: Poput njihovih sočnih prijatelja kaktusa, i tropske biljke trebaju manje vode tokom zime. Najbolji način da utvrdite treba li vašim biljkama vode jest ˝prst test˝. Jednostavno opipajte zemlju i kada vidite da je suha, vrijeme je za dodatak vode, umjerene količine i umjerene temperature.

Vlažnost: Radijatori i kamini uništavaju tropske biljke jer previše isušuju zrak. Zato ih svakih nekoliko dana zalijevajte da biste im nadoknadili vlagu.

Hrana: Tropske biljke ne trebaju mnogo gnojiva tokom jeseni i zime. Bit će dovoljno da ih dohranjujete svaka dva do tri mjeseca.

Sukulenti

Drvo žada (Crassula ovata) jedna je od najomiljenijih biljaka sukulenata, mesnatica. Mesnatice pohranjuju vodu u nekom od svojih organa. Naime, mogu je zadržavati u stabljici, korijenu ili listovima, pa je stoga kod ovih biljaka jedan od njihovih organa osobito povećan.

Svjetlo: Najbolje je da sukulente tijekom zime premjestite u zatvoreni prostor, gdje će imati dosta sunca. Većini će prijati neizravno svjetlo, iako sve bez iznimke vole biti izložene suncu barem tri do četiri sata dnevno.

Temperatura: iako su neki sukulenti otporni na zimu, ipak najviše vole temperaturu između 13 i 15 stepeni.

Voda: Mesnaticama je potrebno puno manje vode nego drugim biljkama, pa ih je potrebno zalijevati samo jednom mjesečno.

Hrana: Posljednji put nahranite svoje mesnatice na kraju ljeta, dakle upravo sada, i više ih nećete trebati dohranjivati sve do proljeća, jer to može uzrokovati truljenje ili smrt biljaka.

Kaktusi

Većina kaktusa raste aktivno tokom proljeća i ljeta, a zimi spavaju zimski san.

Svjetlo: Kaktuse koje ste tokom ljeta držali na otvorenom, sada unesite u svoj dom i smjestite ih na najsvjetlije mjesto. 

Temperatura: Hladnoća je najbolja temperatura za kaktuse tokom zimskog sna. Treba naglasiti da ako su vam sobe previše hladne, to će prijati kaktusima, no sve dok temperatura ostaje u granicama od 14 stepeni.

Voda: Kaktusi trebaju vrlo malo vode tokom jeseni i zime. 

Hrana: Nemojte dohranjivati kaktuse tijekom zime - oni ne trebaju baš ništa, može im samo štetiti.

Detaljnije pročitajte na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije