Korisno / Istraživanje: Kako spriječiti da se bebe bude noću

11. 07. 2018. u 08:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares:8

Naučnici su, prema radu objavljenom u časopisu JAMA Pediatrics, utvrdili da su bebe kojima su majke već u dobi od tri mjeseca uz dojenje počele davati drugu hranu spavale bolje u odnosu na bebe koje su samo dojene, piše Hina.

Službene preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su za to da se prvih šest mjeseci bebe isključivo doje i stručnjaci kažu kako bi se žene i dalje trebale držati tih preporuka iako se one trenutno preispituju.

Naučnici su naveli da je istraživanje pokazalo da su bebe koje su dobivale i drugu hranu spavale duže i manje se budile te imale manje drugih problema sa spavanjem pa je rezultat bio i veći kvalitet života majki.

Istraživanjem koje je proveo King's College iz Londona i St George's, University of London, obuhvaćene su 1.303 bebe koje su bile podijeljene u dvije skupine. Jedna je skupina bila šest mjeseci samo na majčinu mlijeku, a drugoj se u dobi od tri mjeseca počela dodavati druga hrana.

Roditelji djece u obje skupine ispunjavali su svaki mjesec upitnike o snu i prehrani do 12. mjeseca života beba, a potom svaka tri mjeseca do njihovog trećeg rođendana.

Prema istraživanju najuočljivije razlike bile su u dobi od šest mjeseci kad su bebe koje su dobivale i drugu hranu spavale četvrt sata duže noću (dva sata sedmično duže) i budile se prosječno 1,74 put noću u odnosu na bebe koje su bile samo na majčinom mlijeku, a budile su se dvaput noću.

Dr. Michael Perkin sa St George's, University of London ističe da čak i male razlike u dužini sna beba nose velike koristi za kvalitet života roditelja.

Najznačajnija razlika bila je u kvaliteti sna bebe. One na dodatnoj hrani imale su 50 posto manje izglede da plaču noću ili pokazuju druge znakove iritabilnosti što su sve razlozi da roditelji opet teško utonu u san nakon što umire bebu.

Prva hrana koju roditelji obično uvode u prehranu beba su pasirano ili kuhano meko voće i povrće poput mrkve, krumpira, jabuke, dinje ili kruške.

Uprkos službenim preporukama, jedno je britansko istraživanje provedeno 2010. pokazalo da 75 posto britanskih majki počne uvoditi drugu hranu i prije petog mjeseca života beba, a 26 posto kao razlog te odluke navodi da se bebe noću bude, navodi Hina.

Prof. Gideon Lack s King's College, London kaže kako je njegovo iskustvo da roditelji smatraju da ranije uvođenje druge hrane poboljšava san beba.

NEMA KOMENTARA