Savjet psihologa: Kako se liječi slomljeno srce

Radiosarajevo.ba
Savjet psihologa: Kako se liječi slomljeno srce
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Psiholog iz New Yorka Guy Winch je održao govor na TED Talk o tome zašto smo psihički sposobni da pobijedimo najteže životne probleme poput teških bolesti, ali se slomimo kada izađemo iz ljubavne veze.

“U nekom trenutku u našim životima, gotovo svakome od nas će srce da bude slomljeno. Zašto se mnogi od nas batrgaju kada pokušavamo da se oporavimo od slomljenog srca? Zašto nas isti mehanizmi borbe zbog kojih savlađujemo razne vrste životnih izazova tako bijedno ostave na cjedilu kada nam se slomi srce?"

Psiholog navodi da je vidio ljude raznih starosnih dobi i porijekla kako se suočavaju sa svim vidovima raskida a naučio je sljedeće: "Kada vam je slomljeno srce, oni instinkti na koje se obično oslanjate će vas iznova voditi stranputicom. Prosto ne možete da vjerujete onome što vam mozak govori."

Navodi da znamo iz istraživanja o ljudima sa slomljenim srcem da je jasno razumijevanje toga zašto je veza okončana veoma važno za našu sposobnost da idemo dalje. Ipak, iznova i iznova kada nam pruže prosto i iskreno objašnjenje, odbacujemo ga.

Slomljeno srce stvara tako dramatičan emotivni bol da nam mozak govori kako uzrok mora da bude jednako dramatičan. A taj tjelesni instinkt je toliko snažan da može čak i najrazumnije i najuravnoteženije od nas da navede da smišljamo misterije i teorije zavjere tamo gdje ih uopšte nema.

Slomljeno srce je daleko podmuklije nego što smo svjesni toga. Postoji razlog zašto nastavljamo da se spuštamo kroz zečje rupe čak i kad znamo da ćemo se zbog toga osjećati gore.

Izučavanja mozga su pokazala da apstinencija od romantične ljubavi pokreće iste mehanizme u našem mozgu koji se aktiviraju kada zavisnici apstiniraju od supstanci, poput kokaina ili opijata.

Zavisnici znaju da su zavisni. Znaju kada se drogiraju. Međutim, ljudi slomljenog srca ne znaju. Međutim, sada znate. A ako vam je slomljeno srce ne možete to da ignorišete.

Morate da prepoznate da koliko god da je neodoljiv nagon, svakim pohodom niz aleju sjećanja, svakom porukom koju pošaljete, svaki sekund koji potrošite uhodeći vaše bivše na društvenim mrežama, samo hranite vašu zavisnost, produbljujete emotivni bol i komplikujete sopstveni oporavak.

Savlađivanje slomljenog srca nije putovanje. Radi se o borbi, a vaš razum je vaše najjače oružje. Ne postoji objašnjenje za raskid koje će se činiti zadovoljavajućim. Nikakva racionalizacija ne može da ukloni bol koji osjećate. Morate da budete spremni da zaboravite, da prihvatite da je gotovo. U suprotnom, mozak će se hraniti nadom i vratit će vas unazad. Nada može da bude nevjerovatno destruktivna kad vam je srce slomljeno.

Ilustracija - undefined

Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Slomljeno srce je majstor manipulacije. Dozvoljavamo našem umu da vrti najveće hitove jedan za drugim, kao da smo taoci sjećanja.

"Svojim pacijentima govorim da sastave iscrpnu listu svih načina na koje je ta osoba bila pogrešna za vas, svih loših kvaliteta, svih sitnih mana i da to potom drže u telefonu. I čim sastavite listu, morate da je koristite", rekao je psiholog.

 

Da biste izliječili slomljeno srce, morate da prepoznate praznine u svom životu i da ih popunite. Praznine u vašem identitetu: morate nanovo da utvrdite ko ste i šta vam je važno u životu. 

Prevazilaženje slomljenog srca je teško, no ako odbijete da vas vaš um obmanjuje i preduzmete korake ka iscjeljenju, možete značajno da umanjite patnju, napomenuo je ovaj psiholog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije