Kako radno mjesto mame može uticati na djecu

Radiosarajevo.ba
Kako radno mjesto mame može uticati na djecu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kada traže novi posao, majke odabiru ono što im je važnije - plaća ili karijera. Ali nauka tvrdi da postoji još jedan faktor koji moraju uzeti u obzir.

Naime, majke bi trebale razmotriti s kakvim ljudima rade, jer toksično uredsko okruženje može upropastiti ne samo njihov, već i život njihove djece.

Bright Side donosi i objašnjava kako toksično radno mjesto može utjecati na život djece.

  1. Nije stvar samo u šefovima

Kad se govori o lošem poslu, uglavnom se razmišlja o šefovima. U stvarnosti, oni ne moraju stvarati toksično radno mjesto. Na primjer, nepristojne kolege koji vole ogovarati mogu stvoriti lošu atmosferu na poslu.

  1. Skloni smo dovlačenju problema s posla u kuću

Da bi bolje objasnio takvo ponašanje, istraživački tim anketirao je 146 majki koje rade i njihove partnere. Rezultati su bili jasni - loša kultura na radnom mjestu obično se donosi kući i može rezultirati teškim posljedicama. To se može vidjeti kod majki koje imaju loše kolege pa su zbog toga strože i autoritativnije.

  1. Autoritativni roditelji utječu na društvenu prilagodljivost svoje djece

Takvi roditelji imaju velika očekivanja i tendenciju postavljanja mnogih pravila. Nadalje, oni strogo kažnjavaju pogreške i vole upravljati gotovo svim aspektima života svoje djece. Ne pružaju djeci produktivne povratne informacije i podršku koja im je potrebna.

Zato njihova djeca imaju puno problema. Na primjer, mogu biti  agresivni izvan kuće ili pak bojažljivi u komunikaciji s drugima. Imaju i veću vjerojatnost da će razviti depresiju ili anksioznost. Osim toga, imaju slabu samokontrolu i lošu socijalnu kompetenciju.

  1. Zbog toksične atmosfere u uredu mogu vjerovati da su loše majke

Psiholozi tvrde da zbog toksične atmosfere misle da su loši roditelji pa pokušavaju biti stroge i kontrolirati sve što se događa u životu njihove djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije