Kako prepoznati simptome dijabetesa

Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati simptome dijabetesa
Postoji nekoliko ključnih simptoma koji mogu ukazivati na to da je organizam obolio od šećerne bolesti.

Naglo slabljenje uz dobar apetit, malaksalost i često odlaženje u toalet mogu biti neki od simptoma. Međutim, ovi simptomi mogu biti blagi tako da osoba ni ne posumnja.

Obično se kaže da šećerna bolest može lako da se prepozna po tome ako neko "mnogo žedni, mnogo mokri, dobro jede, a uz to gubi na težini i brzo se zamara.

Međutim, intenzitet tegoba može da varira. Oboljeli najčešće ne misli da je bolestan, već ima svoje objašnjenje za prisutne tegobe od toga da je dobro jeo pa zbog toga pije mnogo vode, a nakon toga i mokri do mnogih drugih objašnjenja.

Ako se iz bilo kojih razloga posumnja na šećernu bolest, onda je potrebno tu sumnju i potvrditi ljekarskim pregledom, koji se sastoji od dobijenih podataka od oboljelog, analize krvi i analize mokraće.

Važno je naglasiti kako postoje posebni testovi pomoću kojih je moguće ispitati sklonost ka šećernoj bolesti. Ovi testovi se primenjuju u situacijama kada za to postoje medicinski opravdani razlozi a to obično procjenjuje ljekar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije