Kako polen ambrozije utječe na zdravlje čovjeka

Anadolija
Kako polen ambrozije utječe na zdravlje čovjeka
FOTO: / Plantea.com

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste od jedan do 1,5 metar.

Upozorenje: U zraku prisutan polen visoko alergene biljke ambrozije

U BiH cvjetanje počinje sredinom jula i traje do polovine oktobra, sa najvišom koncentracijom polena u drugoj polovini augusta i u septembru. Vrućina, vlaga i povjetarac pomažu širenju polena.

Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim uslovima okoline, u Evropi se veoma brzo i lako širi. Ambrozija je tipičan korov nezaraslih, golih zemljišta, a nalazi se u zapuštenim vrtovima i dvorištima, kraj cesta i pruga, između nasada poljoprivrednih kultura, a nije je rijetkost vidjeti i u gradu.

U BiH, najviše su ugrožena područja u sjevernoj Bosni, nešto manje područje srednje Bosne, dok je Hercegovina u nešto povoljnijem položaju.

Jedna zrela biljka ambrozije ima oko 170.000 cvjetova i otpušta i do milijardu zrnaca polena. Polen ambrozije ima aerodinamične osobine i oblik kuglice sa malim šiljcima na površini, a u sebi sadrži alergene bjelančevinaste strukture.

Izrazito je pokretan, širi se na oko jedan kilometar, a vjetar ga može raznijeti i na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara. U posljednjih deset godina koncentracija polena ambrozije porasla je deset puta. U toku dana, koncentracija polena je najviša u zoru i prije podne, a smanjuje se nakon kiše.

S obzirom da je polen ambrozije izrazito alergogen, koncentracija već od 20-30 zrnaca u 1m3 zraka ili 1.000 zrnaca u prostoriji mogu, kod izrazito osjetljivih ljudi, izazvati alergijsku reakciju. Osobe koje imaju problema sa alergijama imaju vrlo osjetljiv imunološki sistem koji burno reagira na polenska zrnca (alergen). Sluznica organa za disanje je kontaktno mjesto gdje polen kod osjetljivih ljudi pokrene alergijsku reakciju. Karakteristični simptomi su osjećaj neprohodnosti i punoće nosa, svrbež u nosu, obilan vodenasti iscjedak, kihanje, kašalj, otežano disanje, zatim, crvenilo, svrbež i suzenje očiju, promjene na koži i u probavnom sistemu. Statistika kaže da je među osobama alergičnim na polen biljaka, čak 75 posto alergično upravo na ambroziju.

Alergije: 13 pravila kojih se trebate pridržavati kada počne sezona ambrozije

U mjesecima sa najvećom koncentracijom polena ambrozije (kraj augusta, septembar), osobama koje pate od alergije preporučuje se da borave u klimatiziranim prostorijama i smanje boravak na otvorenom prostoru, naročito u vrijeme kada su koncentracije polena ambrozije najviše.

"Izbjegavaju boravak van kuće tokom vjetrovitih dana, boravak u prirodi planiraju za poslijepodnevne sate i navečer, odjeću ne suše izvan kuće, jer se na njoj u toku dana skupljaju zrnca polena, svaku večer prije spavanja peru kosu, jer se polenska zrnca sakupljaju i na vlasima kose, izbjegavaju duhan i boravak u zadimljenim, neprozračenim prostorijama, izbjegavaju sprejeve protiv insekata i druge slične iritanse, jer pojačavaju simptome alergije", navedeno je na stranici Zavoda.

Osobe alergične na polen ambrozije trebaju redovno održavati higijenu tijela i odjeće, dovoljno dugo se odmarati i održavati optimalnu tjelesnu težinu. Preporučuje se da slobodno vrijeme koriste za relaksaciju i rekreaciju na planinama iznad 1.000 metara nadmorske visine, jer tamo nema zagađenja niti cvjetanja ambrozije.

Osim što ugrožava zdravlje ljudi, ova korovska biljka, koja se veoma teško suzbija, nanosi i ogromnu štetu poljoprivredi. Najdjelotvorniji pristup suzbijanju ambrozije uključuje mehaničke mjere (uništavanje ove biljke čupanjem ili košenjem prije perioda cvjetanja), agrotehničke mjere suzbijanja korova (međuredno kultiviranje) i hemijske mjere (upotreba neselektivnih herbicida u ranim fazama rasta biljke). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije