Kako jakne i kapute oprati kod kuće, a da uštedite

Radiosarajevo.ba
Kako jakne i kapute oprati kod kuće, a da uštedite
Foto: Pexels / Ilustracija

Suvlasnica eko hemijske čistionice The Laundress iz New Yorka, Lindsey Boyd otkrila je kako svoje jakne i kapute možete oprati i sami, bez plaćanja hemijskim čistionicama. Njezino prvo pravilo je da se kaputi moraju čistiti barem jednom godišnje, pogotovo na proljeće kada ih pakirate i premještate na drugo mjesto.

"Parfemi i ulja s vaše kože prenose se na jakne i kapute, a mogu privlačiti kukce i oštetiti ih", ispričala je Boyd za portal Self.

Otkrila je kako oprati sve vrste jakni i kaputa, ali napomenula je da se hemijski moraju čistiti koža, jelenja koža i krzno. Također, ako na vašim kaputima i jaknama piše "dry clean only" onda ih perite isključivo u čistionicama.

Punjene jakne (perje, poliester)

Perite ih na osjetljivim programima u perilici rublja i na najnižoj temperaturi u sušilici koju ona dozvoljava.

U sušilicu ubacite i teniske loptice ili profesionalne kuglice koje će spriječiti grudanje punjenja u jakni.

Vuneni kaputi

Stavite ih na program za pranje vune, vrlo osjetljivu robu ili na ručno pranje. Voda u tom ciklusu mora biti ili hladna ili mlaka pa birajte najnižu temperaturu koju možete. Sušite na vješalici.

Centrifuga na odabranom ciklusu trebala bi izvući višak vode. Ako vam i nakon pranja iz kaputa kapa voda - prostrite veliki peškir, položite kaput na njega i zarolajte ga u peškir. Nježno stisnite peškir da iscijedite višak vode. Kada to napravite objesite ga na vješalicu.

Čak i svoje pufaste kapute s čupavim umjetnim krznom možete prati u perilici, ističe Boyd. Perite ih na osjetljivom programu, ali nemojte ih sušiti u sušilici. Nakon što se potpuno osuši dobro je svom čupavom kaputu podariti tretman parom kako bi krzno izgledalo ljepše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije