Kako ispravno koristiti regenerator za kosu?

Radiosarajevo.ba
Kako ispravno koristiti regenerator za kosu?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ni za jedan tip kose ne može se reći da kod njege "uvijek treba" ili pak "nikad ne treba" regenerator ili balzam za kosu, objasnio je triholog i glavni naučnik u kompaniji koja proizvodi preparate za njegu kose Dominic Burg.

To zavisi, tvrdi on, o puno čimbenika - od toga kakav šampon ste koristili i sadrži li sulfate i jeste li šamponirali cijelu kosu ili samo vlasište, pa do toga imate imate li masnu ili suhu kosu, piše portal 24 sata.

"Šamponi, posebno oni 'jači' koji sadrže SLS i SLES (sulfate) uklanjaju prirodne masnoće s glave, pa je balzam potreban za dodavanje polimera koji mogu obnoviti efekt sjaja i glatkoće", kazao je on.

Kod masnije kose preporučuje korištenje visokokvalitetnog balzama sa silikonima ili polimerima kako bi se "stvorila sintetička barijera koja kosi dodaje sjaj i glatkoću".

"Sredstva za zaštitu i njegu kose dobra su za sve tipove kose, ali učestalost njihove upotrebe može varirati, ovisno o tipu i teksturi", objasnila je trihologinja i specijalistica za proizvode Michelle Blaisure.

Ako vam je kosa oštećena ili je tretirana bojama, balzam koristite nakon svakog šamponiranja, savjetuju oba stručnjaka.

Pomaže li regenerator za raščešljavanje?

Doktor Burg kaže da je kosu bolje raščešljati prije nego što stanete pod tuš, jer je vlažna kosa sklonija lomljenju i pucanju. Isto tako, preporučuje češalj sa širokim zubcima i korištenje malo balzama (ili ulja za kosu ako je kosa jako zapetljana).

Treba li izbjegavati stavljanje balzama na vlasište?

Ako vaš balzam većinom sadrži silikone radije izbjegavate vlasište jer se takvi sastojci s vremenom nakupljaju u kosi. Ako pak imate suho vlasište i kosu, nabavite balzam koji sadrži samo prirodna hranjiva ulja kao što su na primjer baobab ili jojoba- preporučuje doktor Burg.

Može li regenerator uzrokovati prištiće na leđima?

Blaisure kaže da mnogi teški preparati za kosu sadrže ulja koja mogu začepiti pore ako se ne isperu pravilno s kože.

"Važno je zato isprati ne samo kosu nego i tijelo nakon stavljanja regeneratora, kako biste bili sigurni da na leđima nema ostataka proizvoda", ukazala je ona.

Infekcije mogu uzrokovati hormoni, promjena lijekova, prehrane i sintetička odjeća, a ako baš mislite da je regenerator, promijenite ga, a sve drugo ostavite isto. Tada provjerite hoće li se stanje poboljšati, savjetuje Blaisure.

Je li važno koliko se dugo drži regenerator?

"Prodiranje ulja i proteina u kožu tjemena zahtijeva nešto vremena - za običan regenerator to je nekoliko minuta, a za maske i pakunge vrijedi pravilo - što duže ostavite to će se više toga upiti i prodrijeti gdje treba", tvrdi Blaisure.

Čini li ispiranje kose hladnom vodom sjajnijom?

"Da. Prvo, hladna voda pomoći će vam da zatvorite kutikule na krajevima kose. Dobar balzam u velikoj mjeri isto to radi, ali s hladnom vodom će kosa biti sjajnija", istakao je doktor Burg.

Drugi razlog zašto biste trebali kosu isprati hladnom vodom je taj što ne želite s nje isprati ulja za koje ste čekali da prodru i nahrane vam kosu, a topla voda to bolje radi od hladne, navodi portal 24 sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije