Kako da vam miris parfema traje cijelog dana (i zašto ga ne treba držati u kupatilu)

Radiosarajevo.ba
Kako da vam miris parfema traje cijelog dana (i zašto ga ne treba držati u kupatilu)
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nanošenje parfema mnogima se čini kao najjednostavnija stvar na svijetu. No, to baš i nije tako.

Svaki je parfem drugačiji i o njemu, ali i o tvojoj koži, ovisi kako će i koliko će se dugo na tebi osjećati miris.

Međutim, nekoliko malih trikova vrijedi za svaki parfem, a uz njih on će biti jednakog intenziteta i to tokom cijeloga dana. Ako ih u svoju dnevnu rutinu uvedeš već danas, parfem će na tvojoj koži trajati dulje i mirisati ugodnije.

1. Parfem nemoj trljati

Nakon što parfem naneseš na kožu, na vrat, iza ušiju ili najčešće, na zglob ruke, nikako ga nemoj trljati. Nesretna je to navika većine žena, no probaj je se riješiti što prije. Naime, trljanjem se koža zagrijava pa se stvaraju njezini prirodni mirisi i enzimi koji miris mogu promijeniti. Zato je jedini trik u tome da ga poprskaš i ostaviš ga na miru.

2. Nanesi ga nakon kupanja

Najbolje je parfem nanositi na čistu i hidriranu kožu jer će ona na sebi miris zadržati dulje. Ako se tuširaš uvečer, to bi mogao biti jedan od razloga zašto se tvoj parfem na koži ne zadržava dulje. Osim toga, ako želiš da miris traje dulje, stavi ga na područja na koži koja nećeš prekrivati odjećom kako se ne bi smanjio.

3. Parfemu ne mijenjaj mjesto

Znaš li da promjena temperature na kojoj se parfem čuva može promijeniti njegovu kemijsku strukturu? U tim trenucima nastaju kemijske reakcije koje mu skraćuju rok trajanja. Primjerice, kupaonica i nije najbolje mjesto za njegovo čuvanje jer se u njoj temperatura najviše i najčešće mijenja. Idealno bi ga bilo čuvati na tamnijem mjestu i na sobnoj temperaturi, a za to može poslužiti i originalna kutija u koju ga možeš spremiti.

4. Ne kupuj velika pakiranja

Velika pakiranja možda su ti praktična ako parfem trošiš jako brzo, no u suprotnom izabiri manja pakiranja. U njima će parfem ostati nepromijenjen dovoljno dugo da ga stigneš potrošiti jer već tri mjeseca nakon otvaranja on može izgubiti svoj intenzitet, piše Miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije