Kako da 'utoplite' vaš dnevni boravak?

Radiosarajevo.ba
Kako da 'utoplite' vaš dnevni boravak?
Pixabay / Ilustracija
Kamin je oduvijek predstavljao simbol topline (ali i toplote), intime i romantike koje doprinose ukupnom dojmu doma.

U stara vremena kada je vatra bila jedini način zagrijavanja stambenih prostora, primarna svrha kamina bila je upravo to - da zagrijava kuću. Na kaminu se takođe pripremala hrana, te zagrijavala voda za kupanje.

Fotelje ili sofa su se obično postavljali uz sami kamin što je pozitivno utjecalo i na društvene interakcije. Još jedna od prednosti je da svjetlost plamena, bilo da se radi o vatri ili tek svijeći, omekšava crte lica, naglašava dobre strane i time skriva nedostatke, te na takvoj svjetlosti izgledamo još ljepši.

Potom su kamini dobili još jednu ulogu – estetsku. Kada se postave, kamini obično postaju centar prostorije zbog samog efekta vatre oko koje se okupljamo, te se i namještaj postavlja u skladu sa pozicijom kamina. Tako su dizajneri i dekorateri dobili još jedan izazov – dizajn kamina! Vidimo ih napravljene od cigle, kamena ili metala sa obaveznim dimnjakom. Danas se takođe izrađuju električni kamini, piše Patria.

Kamin kao dekoracija

Ako živite u stambenoj zgradi i nemate mogućnost da ugradite kamin, možete uzeti u obzir novi trend „kamina bez vatre“ koji služi samo kao dekor. Obično se radi o drvenom okviru koji možete nabaviti u prodavnicama namještaja i dekora, što je vjerovatno i najjeftinija varijanta. Mogu se naći u crnoj i bijeloj boji, u shabby chic stilu. Postavlja se lako – okvir samo prislonite uz zid. Takav kamin je mobilan i može mijenjati poziciju.

Kamin kao dekor također možete napraviti od cigle ili kamena što je malo složenija varijanta od gornje.    

Pitanje je šta staviti u kamin ako već nema vatre.

Za vas smo pripremili nekoliko ideja:  

Svijeće

Odaberite veće svijeće različitih oblika i veličina, ali u istoj boji što smatramo elegantnijom varijantom. U tom slučaju birajte luksuzniji tekstil namještaja ili prekrivača da biste dobili na toplini ambijenta.

Cjepanice

Ako se odlučite za ovaj stil, ne morate unositi cjepanice u kuću, nego uradite kao na slici – ravno odrežite samo krajeve cjepanica, zalijepite ih za crnu kartonsku podlogu i obojite u svijetlu boju.

Knjige

Stare knjige će kaminu bez vatre podariti rustični šarm.

Ogledalo

Ogledalo će reflektovati dekor sobe koji se, u tom slučaju, može mijenjati. U tu svrhu možete iskoristiti sobnu biljku koja se postavlja spram kamina te ogledalo izgleda kao slika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije