Kako da brak ili veza potraju: Postoji nešto važnije od ljubavi

Radiosarajevo.ba
Kako da brak ili veza potraju: Postoji nešto važnije od ljubavi
Foto: Pixabay / Ilustracija - Ljubav

Ljubav je sjajna, a veza ispunjena ljubavlju, posebno na svojim početcima, u naš život donosi smijeh, sreću, duge šetnje, izležavanja na kauču, strastvene poljupce…

Međutim, postoji faktor koji garantira dugu i stabilnu vezu, a koji je ponekad, čak i vrlo često, važniji i od same ljubavi. Radi se o povjerenju.

Jednom kada početnu zaljubljenost, zamijene sumnje i strahovi, stvari u vezi mogu postati ružne. Da se to ne bi dogodilo, bitno je izgraditi odnos pun povjerenja.

Činjenica je da svi u veze stupamo s određenom prtljagom iz prošlosti koja, htjeli mi to ili ne, postaje dio naše nove veze. Bez obzira radi li se o traumi iz djetinjstva ili nevjeri iz prethodne veze, naša prošlost na ovaj ili onaj način utječe na naše odnose.

Zato je srž svakog odnosa upravo povjerenje. Povjerenje je ključno za uspjeh i zadovoljstvo u vezi, ali je istovremeno jako krhko. Jednom kada se izgubi, teško ga je obnoviti.

Šta podrazumijeva povjerenje?

Povjerenje u vezi znači da vjerujete da je vaš partner pouzdan i da želi samo najbolje za vas. Uz njega se osjećate emocionalno i fizički sigurnom, baš kao i on s vama.

Povjerenje znači da u vezi očekujete poštovanje, odanost i iskrenost. Očekujete da se vaš partner drži obećanja, da će čuvati vaše tajne i da će vas podržavati i kada stvari ne budu divne i krasne.

S druge strane, povjerenje znači i da razumijete vašeg partnera i da ste mu spremni oprostiti ako se dogodi da prekrši neko obećanje ili dogovor. U zdravoj vezi oba su partnera puna povjerenja – stvar ne može funkcionirati jednostrano.

Kada si partneri međusobno vjeruju, bit će iskreni u vezi i tačno onakvi kakvi jesu. Naravno, odnos pun povjerenja ne događa se preko noći nego se postepeno razvija.

Iako možda i dalje mislite da je ljubav najvažniji dio veze, ne zanemarujte važnost povjerenja. Pokušajte zamisliti vezu ili brak u kojima ono ne postoji. U vezi bez povjerenja gubi se mir, a sumnja postaje sve veća.

Konstantno provjeravanje i propitkivanje s jedne ili druge strane dovest će do sve većeg broja svađa, a svađe će dovesti do prekida, unatoč ljubavi. Ljubav bez povjerenja jednostavno nije dobra jer se veza lako može pretvoriti u noćnu moru i postati nezdrava, nefunkcionalna, kaotična i toksična.

Povjerenje je ključno za napredak odnosa, a nedostatak povjerenja jedan je od čestih razloga zbog kojih ljudi prekidaju odnose, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije