Briga skraćuje život: Koristite "trik Jedi viteza"

Radiosarajevo.ba
Briga skraćuje život: Koristite "trik Jedi viteza"
Pixabay / Ilustracija

Ostanite mirni i čeka vas duži život: hronični stres može povisiti rizik od moždanog udara u sljedećih deset godina, kaže novo istraživanje s Univerziteta Minnesote.

Za svaki bod na testovima koji mjere razine stresa sudionicima istraživanja rizik od kapi porastao je za 19 posto. Autori to tumače time što hronični stres može, aktivirajući pretjerani upalni odgovor, utjecati na cirkulaciju u mozgu. Men's Helath za izbacivanje stresa nudi "trik Jedi viteza":

U 60 sekundi, 15 minuta ili pola sata riješite se stresa

- Namjestite štopericu na minutu, zatvorite oči i usredotočite se na svoje duboko disanje i praćenje toka svojih misli, kaže dr. Michael Irwin, profesor psihijatrije na Univerzitetu Kalifornije u Los Angelesu.

- U 15 minuta - Rastegnite se dok sjedite: nagnite se naprijed, pa natrag, pa sa strane, pa rastegnite ruke iznad glave. Svaki potez držite dok šest puta duboko udahnete i izdahnete. Na kraju sjednite i dišite duboko dok su vam oči zatvorene.

U 30 minuta - Otiđite u teretanu. Samo pola sata fizičke vježbe može smanjiti tjeskobu pa i pomoći u nošenju s budućim izvorima stresa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije