Jutarnji eliksir: Spriječite prehladu, smršavite, ojačajte imunitet

Radiosarajevo.ba
Jutarnji eliksir: Spriječite prehladu, smršavite, ojačajte imunitet
Foto: Pixabay / Voda s limunom
Niste upoznati s djelotvornim učincima kurkume? Kurkuma je narandžasto-žuti začin iz Indije, dio porodice đumbira.

Kurkuma je poznata kao snažan antioksidans koji se bori s kancerogenim slobodnim radikalima, a takođe je antiseptik i ima prirodno protuupalno dejstvo.

Kurkuma je neizbježna u indijskoj kuhinji, ali ako ne jedete indijsku hranu svaki dan, kako uvrstiti ovaj začin u svoju ishranu? Jednostavno! Začinite svoju toplu vodu s limunom. Za jače dejstvo dodajte prstohvat cimeta koji ima protuupalna svojstva i može stabilizirati nivo šećera u krvi (što znači da ćete jesti manje i osjećati se duže sitim).

Sastojci:
1 šoljica tople (ne preključale) vode; a možete koristiti i šoljicu toplog mlijeka po izboru (bademovo, sojino ili kravlje),
¼ kašičice kurkume,
Sok od pola limuna,
Prstohvat cimeta (proizvoljno),
1/8 kašičice meda ili agavinog sirupa,
kašičica kokosovog ulja

Priprema: Nakon što zagrijete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašičicu kokosovog ulja i dobro promiješajte. Kurkuma će se nataložiti na dnu šolje, tako da i dalje miješajte vodu dok pijete, i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume, piše Atma. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije