Jutarnje navike koje ne biste trebali raditi nakon buđenja

Radiosarajevo.ba
Jutarnje navike koje ne biste trebali raditi nakon buđenja
/ Foto: bbcont.ru
Ako vam jutra obično počinju zvonom alarma na mobitelu, ustajanjem u posljednji trenutak, a zatim žurbom, stresom i hvatanjem prve šoljice kafice, vrijeme je da navike promijenite.

Ovih sedam navika ne biste biste trebali raditi nakon buđenja:

Nemojte stisnuti "snooze". Stručnjaci za kvalitetan san kažu da to nije dobra ideja, jer ćete samo ponovo zaspati i zatim se vrlo brzo morati ponovo naglo probuditi. Rezultat? Osjećat ćete se umorno i bezvoljno, piše Atrijum.

Nemojte ostati sklupčani u krevetu. Radije se protegnite u ležećem položaju. Što bolje istegnete mišiće to ćete se bolje osjećati, a riješit ćete se i dijela stresa uoči početka novog radnog dana.

Ne provjeravajte e-mail čim se probudite. Umjesto toga dan počnite pozitivnim mislima i planovima za ostatak dana.

Nemojte zaboraviti napraviti krevet. Vjerovali ili ne, stručnjaci ovu jednostavnu naviku povezuju s produktivnošću koja slijedi u ostatku dana.

Nemojte odmah posegnuti za šoljicom kafe. Između 8 i 9 sati ujutro, kažu eksperti, ljudsko tijelo proizvodi veće količine hormona kortizola, koji regulira količinu energije u organizmu. Ako popijete kafu prije 9.30 sati, smanjit ćete proizvodnju kortizola i automatski imati manje energije.

Ako možete, probudite se u zoru ili kasnije, a ne dok je vani još mrak. To je važno zbog unutarnjeg sata koji je lako poremetiti ustajanjem prije svitanja. Ako je vani još mračno kada ustajete, upalite svjetla i razgrnite zastore u iščekivanju svjetlosti.

Pripazite na svoje jutarnje navike. Prema istraživanjima, ujutro je naša snaga volje najslabija, stoga su navike koje imamo najbitnije. Ustati na vrijeme, doručkovati i spremiti se za izlazak u “automatskom modeu” sačuvat će vam energiju za ostatak dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije