Jela za dva dana - skuhajte danas, jedite i sutra!

Radiosarajevo.ba
Jela za dva dana - skuhajte danas, jedite i sutra!
Pinterest / Prijatno!

Birajte između svježih, ali zasitnih salata, supica i variva, gustih gulaša ili umaka uz omiljene priloge. Uštedite vrijeme, pa u omiljenim tanjirima uživajte čak dva dana. Evo kako!

Salate

Salate su uvijek dobar odabir za brzinski ručak, a odlična je stvar i to što ih možete spremiti u frižider i u istim okusima uživati i idućeg dana.

Ilustracija - undefinedPixabay: Salata

Zasitne salate dobit ćete dodate li voću ili povrću žitarice i mahunarke po vlastitom izboru, a najvažnije jest da dressing dodajete neposredno prije uživanja u salati. Također, spremate li je za idući dan, lisnato povrće poput zelene salate ili špinata sačuvajte za sam kraj kako do idućeg dana ne bi postalo meko i gnjecavo.

Supe i variva

Kremaste i povrtne supe, ali i variva odličan su način da kod pripreme uštedite vrijeme i odmah pripremite duplu dozu.

Supa od zelja - undefinedFoto: Healthline: Supa od zelja

Pripazite tek da ne sadrže namirnice koje nisu namijenjene podgrijavanju kao što su gljive, krompir ili kuhani špinat. Kombinaciju namirnica odaberite sami, no svakako je prilagodite sezoni. Slanutak će biti odličan dodatak baš svakom varivu dok guste supe, osim vrhnjem, možete zagustiti i mlijekom na biljnoj ili orašastoj bazi. Poigrajte se okusima, pa u svojim jušnim spojevima uživajte čak dva dana, prenosi Miss7.hr

Gulaši

Gulaši se kuhaju dugo i sporo, pa bi bila prava šteta da ih ne sačuvate i za dan nakon pripreme.

Prijatno! - undefinedPinterest: Gulaš

Koristite meso po želji, dodajte mu korjenasto povrće, malo čilija, pa pustite da se krčka dok meso u potpunosti ne omekša, a savršen miris gustog gulaša preuzme vašu kuhinju. Također, dobra doza sitno sjeckanog luka na savršen će način ugustiti svaki gulaš, pa idućeg dana svakako dodajte i malo vode kako biste u divnom jelu na kašiku uživali čak dva dana. Poslužiti ga možete uz hljeb ili njoke, a idućeg dana od ostatka hljeba možete pripremiti knedle.

Umaci

Umaci koje poslužujete uz rižu, krompir ili tjesteninu bit će odlični i dan nakon pripreme.

Ilustracija - undefinedFoto: Thinkstock: Bolognese umak

Bolognese, umak na bazi omiljenog mesa ili povrtne umake za idući dan svakako spremajte odvojeno od priloga, a ako je moguće, idućeg dana pripremite svježi prilog ili od postojećeg napravite sasvim novi. Tako od pire krompira idućeg dana mogu nastati njoki, a od ostataka riže napravite arancine.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije