Jednostavni trik koji će vam pomoći da brže zaspite: Još ćete i uživati

Radiosarajevo.ba
Jednostavni trik koji će vam pomoći da brže zaspite: Još ćete i uživati

Topla kupka prije spavanja mogla bi vam pomoći da spavate bolje, pogotovo ako pripazite na temperaturu vode i tačno vrijeme kupke, piše Zadovoljna.hr.

Naime, istraživački tim sa Univerziteta Teksas u Austinu analizirao je podatke istraživanja koja su proučavala povezanost kupanja, temperature vode i kvalitete sna. Pregledali su ukupno 5.322 studije kako bi donijeli svoj zaključak.

Prema njihovim rezultatima, kupanje sat do dva prije odlaska u krevet (idealno je 90 minuta ranije) u vodi čija je temperatura između 40 i 43 stepeni Celzijevih pomaže ljudima da spavaju kvalitetnije.

Konkretno, kupanje u ovom razdoblju i u vodi navedene temperature može vam pomoći da zaspite u prosjeku 10 minuta brže od uobičajenog. Optimalno trajanje ovog savršeno tempiranog kupanja trebalo bi biti oko 10 minuta.

Medicinska istraživanja već su ustanovila da spavanje i tjelesnu temperaturu našeg tijela regulira naš unutarnji sat odnosno cirkadijski ritam. Temperatura našeg tijela tokom spavanje je najniža. U vrijeme odlaska u krevet prosječna osoba doživi pad tjelesne temperature od 0,3 do 0,6 stepeni, a kada se pripremamo za buđenje temperatura se počinje dizati.

Iako se možda čini kontraproduktivnim, topla kupka stimulira tjelesni termoregulacijski sistem i potiče cirkulaciju krvi koja pomaže u smanjivanju tjelesne temperature. Osnovna ideja tople kupke prije spavanje je da tjelesna temperatura kada je podignemo mora pasti, a na ovaj način oponašamo prirodni pad.

Stručnjaci napominju i da samo kupanje ima drugačiji učinak na tijelo od tuširanja. Kupanje brže utječe na temperaturu tijela jer se radi o podražaju koji okružuje čitavo tijelo budući da tijekom kupanja ležimo, tijelo se i opušta na drugačiji način.

Ljudi koji se kupaju ujutro, a imaju problema sa spavanje trebali bi isprobati večernju kupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije